Po broju preminulih u odnosu na milijun stanovnika, Bosna i Hercegovina je na zastrašujućem četvrtom mjestu u svijetu.

Ovaj šokantan podatak objavljen je prvog dana 2021. godine na stranici worldometers.info, na kojoj svjetske statističke podatke iz različitih oblasti života u realnom vremenu objavljuje neovisni tim istraživača, programera i volontera.

Koliko su ti podaci pouzdani svjedoči činjenica da se na statistiku worldometers.info oslanjaju vlada Velike Britanije, američki univerzitet “John Hopkins”, kao i svjetski mediji “Financial Times”, “The New York Times”, BBC…

Prema posljednjim podacima u vezi s pandemijom koronavirusa, na popisu od 218 država BiH je četvrta sa 1.249 mrtvih na milijun stanovnika. Gori od nas su Slovenija, Belgija i San Marino. Slovenija bilježi 1.365 smrtnih slučajeva na milijun stanovnika, piše Avaz.

Kada je riječ o drugim državama bivše Jugoslavije, iza nas su Sjeverna Makedonija sa 1.214, Crna Gora sa 1.097, Hrvatska sa 1.008 smrtnih slučajeva na milijun stanovnika. Mnogo bolja situacija je u Albaniji, koja ima 415 preminulih, te u Srbiji sa 381 preminulim na milijun stanovnika.

- Nažalost, statistike su takve. Prema službenim podacima dostavljenim našim zavodima, koji se akumuliraju u zajedničku bazu covid19.ba, mi smo na četvrtom mjestu. Imamo visoku smrtnost u BiH, a razloga za to ima više – kaže specijalist epidemiolog Andrea Jurić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačke županije.

Ističe kako su nedostatak ulaganja u javno zdravstvo i manjak epidemiologa na terenu među razlozima ovakvog stanja.

- U FBiH imamo 50 epidemiologa, a pogledajte koliko ih je u Hrvatskoj, koliko jedan regionalni zavod za javno zdravstvo ima epidemiologa i drugih stručnih suradnika. Drugi razlog je što nemamo sanitarnih inspektora na terenu koji bi kontrolirali mjere koje su FBiH i županije donijele. Mnogo je mjera, a nad vrlo malo njih imamo stvarnu kontrolu – kaže dr. Jurić.

Ona dodaje kako nove mjere nemaju smisla u situaciji kada se postojeće ne provode, te poziva nadležne da se pozabave njihovom provedbom, da u nedostatku inspektora angažiraju policiju, komunalne redare, jer na terenu kontrole nema.

Među razlozima visoke smrtnosti, tvrdi Jurić, je i praksa da se puno oboljelih pokušava liječiti kod kuće.

- Svakako treba, ni sada nije kasno da se neke stvari naprave, jer će nas izolirati kao rezervat. Cjepiva nemamo. Dok se drugi već počinju cjepiti, mi ne znamo kad ćemo dobiti svoju, koliko, što i od koga ćemo dobiti. Civilizirani svijet će od Federacije napraviti rezervat – ističe Jurić. (Hina)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com