Građanska država je upakirani spin, a HDZ BiH je pokraden na izborima u Mostaru, rekao je u intervjuu za Dnevni avaz predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

Rekao je kako je da je njegova stranka pokradena na lokalnim izborima u Mostaru te rekao kako u BiH treba zatvoriti Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR).

Čelnik HDZ-a BiH i HNS-a je rekao da je njegova stranka ostala bez očekivanog broja mandata u novom sazivu gradskog vijeća Mostara jer je u jednoj od izbornih jedinica bilo fiktivnog prijavljivanja birača bošnjačke nacionalnosti.

“Tu prije svega mislimo na općinu Jug gdje je grubo narušena biračka volja stanovnika koji tu doista žive. Izborni inženjering i  fiktivno preseljenje stanovništva koje su odradile pojedine bošnjačke stranke, nepostojanje bilo kakvih informacija o rezultatima, metodologiji brojanja i unošenja glasova, ponovno prebrojavanje na čak 50 posto biračkih mjesta samo su neki od razloga za podnošenje kaznenih prijava”, kazao je Čović.

Za navodne neregularnosti zbog kojih je HDZ BiH podnio kaznene prijave županijskom i državnom tužiteljstvu Čović je okrivio Središnje izborno povjerenstvo (SIP).

Najavio je da će tek nakon razjašnjavanja ovih prigovora HDZ BiH sudjelovati u uspostavi nove vlasti u Mostaru, a za to traži partnere spremne za uspostavu “učinkovite zakonodavne i izvršne vlasti”.

Izjavio je i da od građanske države u BiH nema ništa jer bi to bila krinka za uspostavu unitarističke države.

Između ostalog, Čović je rekao kako BiH ne može početi pregovore niti postati članica EU sve dok postoji institucija visokog predstavnika.

Čović je optužio OHR da je međunarodnoj zajednici na iskrivljen način predstavljao stanje u BiH.

“Zahvaljujem OHR na svemu dobrome što je doprinio u našoj zemlji, ali težina političkih problema koje je u određenim vremenskim intervalima i jednostranim potezima donio debelo premašuje sve ono što je OHR kao međunarodna institucija doprinijela”, izjavio je Čović.

Naveo je i kako se problemi unutar bošnjačke koalicije i njihovi odnosi, kako unutarstranački, tako i odnosi među tim strankama, prelijevaju na državnu i federalnu razinu naglasivši kako obje razine traže legitimne predstavnike konstitutivnih naroda.

”Unutar hrvatskog naroda većina apsolutno postoji, kod srpskog također, sporna je bošnjačka većina koja je u nekim novim kompozicijama i preslagivanjima gdje trenutno ne znate tko je vlast, a tko oporba i takvi odnosi stvaraju probleme u funkcionalnosti zakonodavne, a posebno izvršne vlasti”, rekao je Čović.

Naveo je kako je ”stav HDZ-a kristalno jasan”.

”Želimo efikasnu državnu razinu s jasnim rezultatima”, rekao je, između ostalog, Čović u intervjuu Dnevnom avazu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok