Krizni stožer Sarajevske županije bi, ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, mogao narediti zatvaranje skijališta. Za Klix.ba su iz Stožera kazali kako postoje dva razloga za takvu odluku - primjer iz regije i Europe te nepoštivanje trenutnih mjera.

Danas je održana prva sjednica novog Kriznog stožera Ministarstva zdravstva SŽ, a nakon koje je rečeno da su, između ostalog, razmatrali i stanje na skijalištima, odnosno moguće zatvaranje istih ukoliko dođe do povećanja broja zaraženih, to jeste ukoliko se nastavi nepoštivanje epidemioloških preporuka u ugostiteljskim objektima na skijalištima i u redovima za lift.

Jedan od članova Stožera Ednan Drljević je kazao kako je ovo za sada samo razmatrano i to na inicijativu novog ministra Harisa Vranića, dok epidemiologinja iz županijskog Kriznog stožera Aida Pitić navodi da će, ukoliko dođe do pogoršanja situacije, morati pribjeći i ovakvoj mjeri.

"Ono što smo do sada vidjeli nije obećavajuće. Ukoliko se nastavi praksa nepoštivanja mjera na planinama, postoji mogućnost razmatranja ove odluke, isto kao i u zemljama regije", rekla je Pitić.

Dodaje kako su na planinama gužve, da je na skijanju veliki broj ljudi bez maski koji čekaju u redu za karte i za lift.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok