Otklonjene su prepreke za prvu tranšu za ublažavanje posljedica uzrokovanih kovid pandemijom, nakon što je potpis na Memorandum o razumijevanju i Sporazum o zajmu za makrofinancijsku pomoć Bosni i Hercegovini od 250 milijuna eura stavio i europski komesar za ekonomiju Paolo Gentiloni, izvještava BHRT.

Nakon što sredstva postanu operativna, slijedi ispunjavanje uvjeta za dobivanje druge tranše za koje ekonomisti ne vjeruju da će biti ispunjeni.

Prva tranša od 125 milijuna eura pomoći Europske unije je izvjesna za razliku od pregovora s MMF-om koji nisu rezultirali pozitivnim ishodom. U Ministarstvu financija i trezora BiH kažu da se zajam Europske unije ne veže s budućim aranžmanom MMF-a.

Prvi put Bosna i Hercegovina nije uspjela dogovoriti aranžman sa MMF-om. Rok za završetak pregovora o novom kreditu od 1,5 milijardi maraka je istekao. Za predsjedatelja Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju kamen spoticanja u pregovorima s MMF-om su neka politička pitanja i očekuje nastavak pregovora za dva do tri mjeseca.

Prema mišljenju ekonomske analitičarke Svetlane Cenić, zastoj će nastati kada dođe do ispunjavanja uvjeta i upitno je hoće li Bosna i Hercegovina dobiti drugu tranšu od 125 milijuna maraka. Što se tiče pregovora s MMF-om u zahtjevu za uspostavljanje registra fizičkih osoba pri Centralnoj banci ne vidi prenos nadležnosti, tim prije što postoji jedinstveni registar poduzeća.

Za ekonomskog analitičara Adnana Rovčanina politika bi trebala ustuknuti pred čisto ekonomskim rezonima, tim prije što su ta sredstva BiH neophodna.

Iz ureda premijera Republike Srpske nisu odgovorili na pitanja vezano za zastoj u pregovorima s MMF-om i uvjetima Europske unije. U Ministarstvu financija Republike Srpske samo su kratko prokomentirali da nema prenosa nadležnosti i da je većina uvjeta obuhvaćena programom ekonomskih reformi, koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com