Da bi mirovinski sustav optimalno funkcionirao potrebno je da na jednog umirovljenika budu najmanje tri osiguranika. Taj omjer u Bosni i Hercegovini dostigao je povijesni minimum. Trenutno je tek jedan umirovljenik na 1,2 zaposlena radnika.

S obzirom na pad nataliteta, odlazak mladih i sve veći broj umirovljenika, sadašnji sustav održiv je u narednih 10 do 15 godina. Nakon toga, ukoliko se nešto ne promijeni, stručnjaci upozoravaju, više neće biti upitan iznos mirovine nego njena isplata uopće.

Dok po gotovo svim statističkim kategorijama stanovništva bilježimo pad, broj umirovljenika se iz godine u godinu povećava. Umirovljenici su jedina populacija koje je sve više.

Sa prosječnom mirovinom koja u Federaciji BiH iznosi 428, a u RS 394 marke, dok se plate računi, kupe lijekovi, može se samo preživljavati, a i to jako teško, ističu umirovljenici.

Dodatno zabrinjava izrazito nepovoljna struktura zaposlenih, jer su 40 odsto onih koji rade stariji od 50 godina. U narednih 10 do 15 godina tih više od 300 tisuća radnika također će postati umirovljenici kojih će tada vjerojatno biti više nego zaposlenih. Stanje u mirovinskom sustavu koje se sada ocjenjuje zabrinjavajućim tada će postati alarmantno.

U prilog ne idu ni demografski pokazatelji. Uslijed izraženog pada nataliteta i rasta mortaliteta demografska slika je sve gora i gora. Osim toga značajan broj mladog radno sposobnog stanovništva odlazi u inozemstvo. Zbog svega ovoga sve nas je manje i sve smo starije društvo. Demografi upozoravaju da ćemo ukoliko se nešto pod hitno ne preduzme doći u ozbiljne probleme.

Za optimalan mirovinski sustav omjer radnika i umirovljenika trebao bi biti 3:1. Da bi bio održiv ovaj omjer bi minimalno trebao biti dva na prema jedan. Čak i kada bi svih 418 tisuća nezaposlenih dobilo posao taj omjer bi bio manji i iznosio bi 1,8 na prema jedan. Jednostavno nema dovoljno ljudi da se promijeni ovaj odnos.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok