Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar izjavio je jučer u Sarajevu da bi prva cjepiva protiv Covida-19 u FBiH trebala stići krajem ovog ili početkom narednog mjeseca, riječ o Pfizerovim cjepivima, a zavodi za javno zdravstvo u FBiH spremni su za početak procesa cijepljenja.

Nakon sastanka povodom početka aktivnosti cijepljenja na kojem su sudjelovali predstavnici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Federalnog ministarstva zdravstva te županijskih zavoda za javno zdravstvo u FBiH, Pehar je rekao da još nema točnih informacija o prvim količinama, ali da bi to trebalo biti između pet i deset tisuća doza.

 

Naglasio je da bi distribucija cjepiva do FZZZ-a trebala biti u organizaciji Ministarstva civilnih poslova BiH odakle će biti distribuirano do županijskih zavoda i dalje do zdravstvenih ustanova.

Pehar je dodao da u prostorijama FZZZ-a u Mostaru postoji hladnjak tehničkih mogućnosti za skladištenje najzahtjevnijih Pfizerovih cjepiva na -80 stupnjeva celzija gdje će biti držane do početka distribucije.

Voditelj Službe za epidemiologiju FZZZ-a Sanjin Musa istakao je da se očekuje da Europska medicinska agencija do kraja mjeseca da dozvolu i za druga cjepiva te se u prvom kvartalu očekuje poboljšanje procesa nabavke i distribucije cjepiva.

Pojasnio je da su prioritetne skupine za cijepljenje zdravstveni radnici i štićenici staračkih domova.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo SBŽ Sead Karakaš podcrtao je da je njihova zadaća prihvat i distribucija cjepiva do zdravstvenih ustanova, te da prate provedbu procesa imunizacije.

Dodao je da će uskoro odrediti prioritete među zdravstvenim radnicima a to će biti oni koji su najviše izloženi.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok