Novi soj koronavirusa, takozvani engleski, širi se veoma brzo, nije smrtonosniji od postojećeg i prema informacijama znanstvenika za svaki zdravstveni sustav, pa tako i ovaj u Bosni i Hercegovini, alarm je za naredno razdoblje. Cjepivo nemamo još, tim više.

Prof. dr. Teufik Goletić, šef Laboratorija za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu još nema znanstvenu potvrdu da je novi soj, prisutan u BiH, javlja N1.

“Osim nekih indikacija koje govore u prilog mogućnosti cirkulacije VOC B. 1.1.7. (novog soja op.a ) i u BiH, ili njemu sličnog soja, ipak bez sekvencioniranje ne mogu potvrditi da je to i zaista tako. Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu nastoji osigurati potrebna sredstva za sekvencioniranje većeg broja uzoraka u našem Laboratoriju za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja”, rekao je prof. dr. Teufik Goletić.

Dio očekivane podrške je stigao, pa prof.dr. Goletić najavljuje “nabavku potrebnih kemikalija i kitova” kao i svoj optimizam da bi vrlo skoro, moguće već sljedeći tjedan, mogli imati i prve rezultate.

Virusolog, prof.dr. Šukrija Zvizdić, objasnio je za N1 i drugu metodu.

“Morali biste od bolesnika koji su inficirani izolirati iz bolesničkog materijala bilo bris za PCR, bilo iz dubokog iskašljaja – kod pacijenata koji imaju upalu pluća – a rezulatati su negativni PCR – moralo bi se iz tog biološkog materijala izolirati virus i onda sekvencionirati, te vidjeti cirkulira li kod nas klasični koronavirus ili se pojavio novi soj. Suvremenija metodologija je sekvencioniranje”, kaže za N1 prof.dr. Zvizdić.

Branko Rihtman, mikrobiolog i znanstvenik iz BiH, koji radi na Univerzitetu Warwick u Engleskoj kazao je ranije za 1 da se novi soj širi gotovo 50% brže od starog soja.

“Iako nije smrtonosniji od starog soja, sama činjenica da će zaraziti veći broj ljudi u kraćem razdoblju, znači da će rasti i broj preminulih od virusa. Ono što je pozitivno je to da izgleda kako novi soj ne utječe na efikasnost postojećih cjepiva, ali bi nam pojava ove mutacije, kao i mjesto na kojem se pojavila trebala služiti kao alarm da je pitanje vremena kada će se pojaviti mutacija koja će učiniti cjepivo manje efikasnim ili čak neefikasnim”, rekao je Rihtman dodajući kako je “velika mogućnost da je novi soj, takozvanog ‘engleskog virusa’ dospio u našu državu.”

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok