Načelnik Klinike intenzivne medicine za nekirurške grane UKC-a RS Peđa Kovačević rekao je da početak cijepljenja predstavlja "svjetlo na kraju tunela", a da će na ljeto biti mnogo relaksiranije mjere.

"Svakako, ako izdržimo još nekoliko mjeseci, negdje do početka ljeta i ako provedemo cijepljenje u određenom postotku kako smo planirali, mi ćemo ljetne mjesece vjerojatno provesti u blagostanju i s mnogo relaksiranijim mjerama", naveo je Kovačević.

On je istaknuo da zdravstveni radnici nastavljaju borbu protiv koronavirusa.

"Dok mi dođemo do tog `svjetla` ima još puno borbe. Potrebno je uložiti još puno truda i rada i ne samo zdravstveni radnici, nego i kompletna populacija", dodao je on.

Kovačević je usporedio trenutno stanje s razdobljem studeni - prosinac prošle godine.

"Mi se sada nalazimo u boljoj situaciji što se tiče priliva pacijenata kad se gleda u odnosu na studeni i prosinac. U studenom i prosincu smo imali izuzetno visok priliv pacijenata. Tada je bilo i po 60 pacijenata na mehaničkoj ventilaciji. Taj broj je sada u značajno manjoj mjeri", rekao je Kovačević za RTRS.

On je naglasio da se svi moraju pridržavati propisanih mjera.

"Svi mi koji radimo s Covid pacijentima prepoznajemo da je stanovništvu jako teško da poštuje sva pravila, a imate u određenom postotku i otpor, i to je sasvim razumljivo", istaknuo je Kovačević.

Kovačević je pohvalio građane, navodeći da stanovništvo i dalje ima visok stupanj odgovornosti i samosvijesti.

"Također, mislim da je u našoj sredini i ukupnoj populaciji, veći broj građana koji poštuju i pridržavaju se epidemioloških mjera, nego u zapadnoeuropskoj civilizaciji", istaknuo je Kovačević.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok