Zbog nogih nedoumica glede isporuke cjepiva putem COVAX mehanizma u Bosnu i Hercegovinu, iz kabineta ministrice civilnih poslova BiH Ankice Gudeljević priopćeno je da je bih ispunila sve obveze sukladno zahtjevima COVAX mehanizma. Priopćenje prenosimo u cijelosti

"Nakon natpisa u pojedinim medijima da Bosna i Hercegovina neće dobiti cjepivo putem COVAX mehanizma do travnja, jer BiH nije ispunila tražene uvjete, obavještavamo vas o sljedećem:

Bosna i Hercegovina je ispunila sve obveze sukladno zahtjevima COVAX mehanizma.

U traženom roku je izvršena uplata kompletnog iznosa za naručenih 1 232 000 doza. Za potrebe poštivanja procedure ultra-hladnog lanca u ovom trenutku BiH raspolaže hladnjacima za prihvat preko milijun i 100 000 doza Pfizerovog cjepiva. Svi hladnjaci su kalibrirani i mapirani od strane akreditiranih laboratorija i samim tim već uvelike spremni za dolazak cjepiva.

Za potrebe uvoza identificirali smo relevantne institucije, stavili ih na raspolaganje 24/7 te donijeli Odluku o koordinaciji procedura interventnog uvoza lijekova namijenjenih liječenju ili sprječavanju zarazne bolesti izazvane virusom SARS-CoV-2 koju provodi Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Definiranim hodogramom nadolazećih aktivnosti, određenim prioritetnim skupinama za cijepljenje, usvojenim planovima cijepljenja, ojačanim kapacitetima ultra-hladnih lanaca za prihvat na današnji dan preko 1.100.000 doza Pfizer-ovog cjepiva, utvrđenim načinom ulaska cjepiva u BiH, određenim veleprometnikom koji će izvršiti usluge uvoza, pohrane i distribucije cjepiva i koji se nalazi u registru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH sa potrebnim GDP certifikatom, potvrdili smo svoju spremnost.

Spremnost Bosne i Hercegovine za prihvat Pfizer cjepiva potvrđena je od COVAX-a, UNICEF-a i zadnjim izvješćem Svjetske zdravstvene organizacije Regionalni ured za Europu u kojem nedvosmisleno stoji da je BiH spremna za prihvat kupljene i plaćene količine cjepiva Pfizer proizvođača. U korist tome govori i podatak da je već određena količina prve alokacije za BiH. Uvezane su sve relevantne institucije za prihvat, Vijeće ministara, Ministarstvo civilnih poslova, nadležna institucije entiteta i Brčko distrikta, zavodi i instituti, Agencija za lijekove i medicinska sredstava BiH, Uprava za neizravno oporezivanje, Međunarodni aerodrom u Sarajevu kao točka ulaska u BiH…

Dakle, Bosna i Hercegovina je naručila, platila i osigurala sve uvjete za prihvat cjepiva. Svi do sada postavljeni uvjeti su ispunjeni, a pred BiH se postavljaju novi zahtjevi proizvođača cjepiva što nas navodi na pomisao da se radi o kupnji vremena uslijed nedovoljne proizvodnje na globalnoj razini.

Pozivamo COVAX, SZO, UNICEF i proizvođače cjepiva da dođu u BiH i osobno se ponovno uvjere u spremnost za prihvat bilo kojeg cjepiva, umjesto što se iznova postavljaju dodatni uvjeti koji samo prolongiraju isporuku.

Podsjećamo da se najnovije pismo GAVI tajništva odnosi na nove zahtjeve Pfizer-a u svezi s distribucijom njihovog cjepiva. U pismu se navodi da je proizvođač cjepiva Pfizer zatražio dodatne i izravne razgovore sa svim zemljama identificiranim za prijem cjepiva u prvom valu, a na temu dodatne kontrole uspostavljenih hladnih lanaca kao i pravno administrativnih procedura", stoji u priopćenju.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com