Krizni stožeri u Federaciji BiH posljednjih dana najavljuju oštrije mjere i naredbe građanima u borbi protiv koronavirusa.

U nekim dijelovima Bosne i Hercegovine nove mjere već su stupile na snagu. Mnogo pažnje javnosti izazvale su restrikcije u Tuzlanskoj županiji, a jučer je donesena nova naredba i u Republici Srpskoj.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da su u tom entitetu na snagu stupile nove mjere koje će se odnositi na razdoblje za narednih sedam dana, prenosi N1.

“Donijeli smo zaključak o zabrani održavanja glazbe u ugostiteljskim objektima i trajat će ta mjera sedam narednih dana. Bez obzira na kapacitet koji objekt ima mogućnost smještaja, maksimalan broj po etaži je 50 osoba, ali se moraju poštovati sve ranije donesene mjere. Ono o čemu se razgovaralo su i suspenzije u vidu sportskih i rekreativnih natjecanja, ali se ovdje ne misli na profesionalni sport, nego amaterski, kao i odluka je donesena i za fitnesse i teretane, te i da odluka važi narednih sedam dana“, istaknuo je Šeranić.

Na razini FBiH još uvijek nisu donesene nove mjere, a posljednje su produžene sredinom prošlog tjedna.

Pomoćnik Federalnog ministra zdravstva i član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez tom prilikom istaknuo je da će mjere za suzbijanje koronavirusa biti produžene zbog evidentnog rasta povećanja oboljelih od koronavirusa u nekoliko županija u Federaciji BiH.

”U kratkom razdoblju došlo je do značajnog pogoršanja epidemiološke situacije, posebno u Sarajevskoj županiji, ali i u Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj i Tuzlanskoj županiji, što nas tjera na oprez. U posljednje vrijeme zabilježili smo drastično nepridržavanje mjera kod stanovništva. To je posebno bitno za Sarajevsku županiju u koju svakodnevno ulazi i izlazi veliki broj osoba. Smatramo da su mjere na snazi dostatne, ali ukoliko ih stanovništvo poštuje”, naglasio je Čerkez.

Podsjetimo, posljednja naredba čiji se detalji nisu mijenjali za FBiH je donesena 12. veljače. Možete je pronaći OVDJE.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok