Prema podacima američkog Sveučilišta „Johns Hopkins“ Bosna i Hercegovina je uvjerljivo najlošija u regiji kada je riječ o smrtnosti od posljedica koronavirusu.Naime, Bosna i Hercegovina zauzima neslavno 49 mjesto (od 215 država) u svijetu prema ukupnom broju smrtnih slučajeva. U našoj državi do danas je preminulo 5.297 ljudi.

Međutim pumnogo no više zabrinjava podatak o smrtnosti među oboljelima. Čak 3,86 posto svih zaraženih koronavirusom u BiH premine, prenosi Avaz.

Kod susjednih država taj postotak je daleko manji. Hrvatska ima postotak smrtnosti među oboljelima na razini od 2,27 posto. Slovenija još manje tek 1,99 posto. Susjedna Crna Gora 1,35 posto. Srbija je ponovno apsolutni lider u regiji sa 0,93 posto, ali to i ne iznenađuje uzimaju u obzir koliko je truda uloženo u nabavku potrebne medicinske opreme, lijekova protiv koronavirusa i cjepiva.

Od BiH bolje rezultate liječenja pacijenata ima i Kosovo, gdje smrtnost iznosi 2,24 posto. Bolje stoji i Sjeverna Makedonija sa 2,98 posto, ali i Albanija 1,72 posto.

Dakle prema ovim podacima može se zaključiti kako BiH najveći problem ima u zdravstvenoj zaštiti. BiH jedina u regiji nije bila u stanju nabaviti cjepiva za svoje građane, a liječnici su već ranije upozorili da nemaju pristup lijekovima koji se u svijetu koriste za liječenje oboljelih. O respiratorima ne treba ni govoriti, svoju presudu u ovoj aferi će dati Sud BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok