Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da BiH i Turska imaju najviše potpisanih sporazuma, koji reguliraju gotovo sve oblasti. On je istaknuo kako je potrebno unaprijediti suradnju u oblasti poljoprivrede, posebno u oblasti zaštite šuma, u čemu Turska ima značajna iskustva.

“BiH ima sve veći problem oko zaštite šuma, imajući u vidu da se na pravi način ne poduzimaju mjere koje trebaju omogućiti tu zaštitu, iskustva Turske i njihove specijalne organizacije sigurno mogu pomoći”, rekao je Dodik za tursku državnu televiziju /TRT World/, tijekom nedavnog posjeta članova Predsjedništva BiH Turskoj.

On je istaknuo da su tu i oblast obrazovanja, sporta, zdravstva, bankarstva i svega onoga što pruža dobar okvir da gospodarska i ekonomska suradnja BiH i Turske bude daleko veća nego što je danas, javlja Srna.

Govoreći o odnosima unutar BiH, Dodik je naveo da se zalaže za BiH bez međunarodnog prisustva u vidu viskog predstavnika i BiH koja poštuje slovo Daytonskog sporazuma, te bez aranžmana koje su napravili visoki predstavnici, namećući ustave i kreirajući nekoliko stotina zakona.

Dodik je naglasio da “visoki predstavnici nisu donijeli ništa dobro samoj BiH i nikome u okviru te zemlje”.

“BiH je jedna zemlja koja je zarobljena raznim stvarima, između ostalog i visokim predstavnikom i međunarodnom zajednicom sa zapada koja želi da od BiH pravi eksperiment i da u tome eksperimentu ne uvažava realnost. To su stvari koje su naravno potrebne da riješimo mi u BiH”, rekao je Dodik.

Dodik je istaknuo da se zalaže za dogovor Bošnjaka, Srba i Hrvata koji je neophodan da bi BiH bila stabilna.

“Ukoliko taj dogovor nije moguć, onda naravno što drugo preostaje nego da, koristeći određena prava, narodi mogu, kao jednu od alternativa, i da se podijele, odnosno raziđu i da žive u miru. Mir je primarna riječ i najvažnija riječ na Balkanu”, rekao je Dodik.

On je naglasio da BiH živi u miru, što je veoma važno, da se narodi trebaju dogovarati, a da bi razlaz bio samo jedna od mogućnosti koja bi došla na kraju svih neiskorištenih.

“Mi nikakvu akciju ne pokrećemo, niti se ta akcija vodi, ali se razmišlja i o tim krajnjim mogućnostima ukoliko se ne dođe do aranžmana koji omogućava da BiH bude zemlja na zadovoljstvo svih naroda koji žive u njoj”, rekao je Dodik.

On je rekao kako je poznato da je danas u Federaciji BiH veoma izražen sukob između bošnjačke i hrvatske političke elite, da Vlada FBiH nije formirana nakon izbora ni nakon dvije godine i više.

“To apsolutno govori o tome da postoje određene stvari koje trebaju biti riješene i nije dovoljno osloniti se na međunarodni intervencionizam, kako to najčešće čine Bošnjaci, i čekati da oni poravnaju stvari. Naravno to se neće dogoditi i ja pozivam na dogovor, ako dogovora ne bude, onda što drugo preostaje”, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio kako smatra da tri naroda u BiH mogu živjeti u miru, uvažavati jedni druge, jedni drugima se ne miješati u političke poslove, resurse, te razmjenjivati kao dobre susjede, dobri partneri sve dobre, ne samo poslovne stvari, nego sva dobra iskustva, kroz oblasti obrazovanja, kulture sporta i svega drugog.

“Moguće je. Ovdje se radi samo o tome da nitko ne želi nikoga imati iznad. Dakle, moramo biti u potpunosti ravnopravni, a onda stvoriti i okolnosti da se može na miran način živjeti”, rekao je Dodik.

On je dodao da i Hrvati moraju imati osjećaj da je BiH i za njihovo dobrobit.

“Mi ne želimo nitko da bude neslobodan u BiH, mi želimo u BiH zemlju slobode za sve i prava naroda kako je i predviđeno po Ustavu. Ono za što se ja zalažem jeste ustavna konfiguracija BiH i ništa više. Ako te ustavne konfiguracije nema onda naravno što bi drugo mogli”, rekao je Dodik.

Dodik je dodao kako nijedan od ova tri naroda nikada nije bio ni na jednoj povjesnoj strani zajedno, već uvijek na različitim, ali da se sve to može prevazići uvažavanjem i podrškom identitetu svih.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com