Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je u intervjuu Srni da treba ubrzati miran razlaz u BiH i da vjeruje da će brzo doći to vrijeme, te ocijenio da bi Republika Srpska kao neovisna država sigurno imala bolji standard.

Dodik je istaknuo da ne vjeruje u budućnost postojanja BiH, te naglasio da se u političkom smislu zalaže za miran razlaz BiH i etabliranje Republike Srpske kao neovisne države.

"Perspektiva je da se osiguraju neutralni, mirni uvjeti za razlaz u BiH. To nije nikakva nasilna secesija, nego proces koji će omogućiti pravo naroda na samoopredjeljenje. To je nešto što jedino vidim u budućnosti u BiH", rekao je Dodik.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva je naglasio da je samo Republika Srpska dobro mjesto za Srbe i narod koji živi u Srpskoj i da je siguran da bi bio bolji standard da je Srpska neovisna, ali isto tako da bi bolje živjeli i Bošnjaci i Hrvati da sa svojih stanovišta i potencijala jačaju svoju društvenu zajednicu i ekonomiju.

On je istaknuo da će Republika Srpska kad tad biti neovisna država srpskog naroda i drugih koji u njoj žive, napominjući da Srpska ima svoje stanovništvo, teritoriju, granice, da je definirana s teritorijalno-političkog okvira, ima svoje institucije.

Dodik je istaknuo da je održavanje ovakve BiH pogrešno, da se treba okrenuti realnosti, te da je moguć samo mirni razlaz, proglašenje Republike Srpske neovisnom državom, Herceg Bosne neovisnom državom i neovisnom države za Bošnjake. "To bi učinilo narode spokojnijim, bolje usmjerenim na suradnju", dodao je on.

On je naveo da stalno američko kršenje prava naroda mora da prestane, da ono ne može da bude uspješno.

"Ne može se očekivati da mi odustanemo da budemo Srbi, a suština američke politike je da odustanemo da budemo Srbi i da budemo građani, a ovdje većina nas hoće da budu Srbi, pa tek onda građani i ne možemo prihvatiti njihov koncept uređenja", istaknuo je Dodik.

Dodik je podsjetio da je Amerika bila pozitivna u BiH kada je uspostavljen Daytonski sporazum, a da je sve poslije toga pogrešno uradila, dozvolivši da se na kriminalan način ruši taj sporazum i davala politički legitimitet tome.

"Ta Amerika ne može da bude podržana ovdje, bez obzira tko joj je predsjednik. Naravno, treba voditi s njima dijalog", rekao je Dodik u intervjuu Srni i ocijenio da su i oni shvatili da je vrijeme nasilja prošlo i da s lokalnim dužnosnicima mogu razgovarati kao partneri.

Dodik je istaknuo da su zablude to da će rušenjem Dodika biti srušena Republika Srpska.

"Republika Srpska je mnogo više od Dodika", istaknuo je on i dodao da je Srpska postajala i prije i postojat će i poslije njega.

Govoreći o svojoj ideji spajanja funkcija predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH, Dodik je rekao da je to s ciljem da bi bila ojačana pozicija Srpske u svijetu.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com