Pandemija koronavirusa državu i građane Bosne i Hercegovine do sada je izravno i neizravno koštala desetak milijardi maraka.

Procjene ekonomista su da jedan dan djelomičnog zatvaranja ekonomiju iznosi između 5 i 10 milijuna maraka.

Za liječnike ograničavanje i potpuna zabrana rada pojedinih djelatnosti u ovom trenutku su jedini način da se spriječi kolaps zdravstvenog sustava.

Pandemija koronavirusa utječe na cjelokupno gospodarstvo, ali su daleko teže njene posljedice na male obrte, zanatlije, turizam i ugostiteljstvo nego na veće sustave.

Hedija Suzana Halilović, vlasnica pizzerije u Banja Luci, ne radi već dva tjedna. Na nagovor svojih radnika sutra će pokušati sa šalterskom prodajom i dostavom. Nije sigurna da će se na ovaj način pokriti troškovi i moći isplatiti plaće.

– Ovo je strašno. Mislim da moji radnici neće znati za 10 dana kako da kupe kruh i mlijeko. Eto prosto rečeno opstanak je u pitanju. Nije više u pitanju hoćemo li imati goriva u autu, hoćemo li kupiti cigarete, popiti kavu. Nećemo imati za hranu – rekla je Halilović za BHRT.

Mjere koje se donose u cilju sprečavanja širenja pandemije vjerojatno su najviše pogodile ugostitelje koji su u posljednjih godinu dana morali otpustiti nekoliko tisuća radnika.

Sada je, kažu, ugrožena egzistencija cijelog ovog sektora i preostalih zaposlenih u njemu.

– Mi smo računalo s negdje oko 12-13 tisuća direktno zaposlenih u sektoru ugostiteljstva i turizma. Sada je spalo na 10 tisuća, a neizravno obitelji sigurno 30 do 40 tisuća živi što u raznim oblastima koje su vezane isključivo za ugostiteljstvo – istaknuo je Goran Kurtinović iz Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS “Horeca”.

Kolike su financijske štete od pandemije nitko ne zna. Prihodi od PDV-a, carina i nameta bili su manji za 700 milijuna KM. Gubitci tvrtki mjere se milijardama maraka. Bez posla su ostale desetine tisuća radnika.

Prema mišljenju ekonomista, ova godina će u poslovnom smislu biti znatno teža od prošle.

– Teško je raditi precizne procjene troškova ove krize na dnevnoj razini međutim vjerojatno je da je to u nekom rasponu od 5-10 milijuna KM dnevno. Vjerojatno će troškovi na kraju biti i veći uzimajući u obzir kako je riječ o globalnoj krizi – kazao je ekonomski analitičar Adnan Čavalić za BHRT.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com