U posljednjih deset godina u oblasti reforme javne uprave o kojoj stalno bruje vlasti i političari ništa nije učinjeno, zaključak je istraživanja koje je proveo Transparency International (TI) BiH.

Rezultati skoro da nisu vidljivi, pokazao je “Monitoring reforme javne uprave”, a Lejla Ibranović iz ove organizacije navodi kako su značajna financijska potpora i pritisak iz međunarodne zajednice doveli ovu temu u središte pažnje, ali kako se planovi nisu ostvarili na način da građani, kao krajnji korisnici javne uprave i usluga koje javna uprava pruža, osjete njezine rezultate. U razne projekte reforme javne uprave u BiH međunarodna zajednica uložila je desetke milijuna maraka koji su očito otišli u vjetar, a planira se uložiti u idućem razdoblju još više novca. Ono što je dobro u cijeloj priči i što se pokazalo koliko-toliko učinkovitim, jest informatičko obučavanje i modernizacija nekih institucija.

- Čak više od dvije trećine ispitanika obuhvaćenih istraživanjem ne vidi apsolutno nikakvo poboljšanje u radu javne uprave u usporedbi s prethodnih pet godina, kazala je Ibranović.

Loši rezultati na terenu

Iz TI-ja dodaju kako više od 49 posto ispitanika apsolutno nije upoznato s reformama javne uprave i da je vrlo niska razina povjerenja građana prema različitim razinama vlasti i institucijama.

Ibranović kao dva glavna problema koji su doveli do neuspjeha dosadašnjih reformi navodi upravljanje ljudskim resursima, odnosno zapošljavanje i upravljanje javnom potrošnjom. To potkrepljuje i informacijom da više od 80 posto građana smatra da se proračunska sredstva ne troše na adekvatan način i da je sam proces pripreme i izvršenja proračuna izuzetno netransparentan.

- U oblasti upravljanja ljudskim resursima, odnosno zapošljavanja, zabrinjavajuća je činjenica da više od 50 posto građana smatra da su ključni kriteriji za zapošljavanje u javnoj upravi stranačka ili politička pripadnost i rodbinska veza te da obrazovanje i iskustvo apsolutno ne igraju nikakvu ulogu prilikom procesa zapošljavanja, kazala je Ibranović. Dodala je da čak 67 posto ispitanika ima osobno iskustvo ili spoznaju da je netko iz njihove bliže okolice dobio posao na nezakonit način, odnosno “preko veze”.

- Ovo je jako alarmantan podatak s obzirom na činjenicu da građani apsolutno nemaju nikakvo povjerenje u zakonitost provođenja propisa prilikom zapošljavanja u javnoj upravi te da političke stranke zlorabljuju javnu upravu za vlastite potrebe, kazala je Ibranović.

Nedostatak političke volje

Zabrinjava i podatak da više od 80 posto građana smatra da napori na suzbijanju korupcije od vlasti nisu učinkoviti te kao najkorumpiranije segmente u društvu vide političke stranke i pravosuđe.

Transparency International BiH naglašava da cjelokupan proces reforme javne uprave neće polučiti značajnije rezultate ukoliko budu, kao do sada, izostale politička volja, koordinacija i unaprjeđenje profesionalizma u javnoj upravi.

Stručnjak za upravljanje ljudskim potencijalima u državnoj službi Damir Ahmetović je kazao da je sustavni problem manjak političke potpore.

Dnevni list

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok