U posljednjih sedam dana preminulo je 460 osoba od posljedice zaraze koronavirusom u Bosni i Hecegovini. Smrtnost je izuzetno visoka – u posljednjih mjesec dana preminulo je više od dvije tisuće osoba. Postoji više čimbenika sa kojima je povezana smrtnost, ističe pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez.

 "Epidemiološke mjere, ukoliko se ne poštuju, ukoliko imamo slab nadzor i ukoliko dođe do velikog broja oboljevanja, u takvim slučajevima sigurno da je priljev značajno veći u bolnicama. U bolnicama imamo limitirane zdravstvene resurse, kapacitete i ljudske resurse", kazao je Čerkez.

Zabrinjava i što je veliki broj medicinskih radnika zaražen koronavirusom, mnogi od njih su izgubili i životnu bitku sa koronom.

Čerkez navodi još razloga povećane stope smrtnosti:

“Često imamo situacije samoinicijativnog liječenja, uzimanje određenih preparata bez ičijeg naputka, prenose se od jedne osobe do druge osobe terapije, što je apsolutno kontraindicirano, da kažem medicinskim rječnikom. Treća jako bitna stvar, kod nas ljudi često dolaze kasno u bolnički sustav”, piše federalna.ba.

Samoinicijativno liječenje od virusa, sa kojim smo se prvi put suočili prošle godine, upravo dovodi do toga da se pacijenti javljaju ljekarima sa već teškom kliničkom slikom. Jedan od razloga velike smrtnosti je i mutacija virusa.

"Virus je mutirao za ovih godinu dana, ovo je planetarno oboljenje, još populacija nema taj kolektivni imunitet tako da je to jedan od glavnih razloga povećane smrtnosti. Stanovništvo se malo opustilo sa nekim mjerama, a virus ima taj jedan sezonski karakter", kazao je epidemiolog Alis Kozica.

Ljekari poručuju – dok ne počne masovno cijepljenje, moramo poštovati sve epidemiološke mjere, jer jedino tako možemo spriječiti povećanje broja zaraženih, ali i visoku stopu smrtnosti. Virus je posebice smrtonosan za osobe starije od 65 godina, što je rezultiralo da više od 80 posto smrtnih slučajeva u BiH su upravo osobe treće životne dobi.