Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik boravi u Ateni, gdje sudjeluje na šestom Delfi ekonomskom forumu. Dodik je u obraćanju rekao da Republika Srpska pokušava "obraniti svoj status i autonomiju", da ne teži secesiji, te se isključivo zalaže za poštivanje izvornog Daytonskog mirovnog sporazuma.

Rekao je i da u BiH postoji konsenzus o europskim integracijama, ali kako je potrebno prvo raditi na mnogim ekonomskim i političkim parametrima.

"Ne možemo govoriti o europskom putu, a da ne govorimo o aktualnoj političkoj situaciju u BiH. Mnogi smatraju da BiH ima sustavnu grešku u smislu svog postojanja. Različita su mišljenja - prema jednom od njih, potpisivanjem Daytonskog sporazuma BiH je počela proces integracija. Druga mišljenja idu u pravcu stvaranja unitarne zemlje, treća ka tome da je potrebno sačuvati svu autonomiju, a četvrta da se BiH treba razići mirnim putem", rekao je on, javlja RTRS.

Dodik je naglasio kako u svijetu ne postoji zemlja u kojoj visoki predstavnik odlučuje o unutarnjim pitanjima, te je međunarodna zajednica u BiH, posredstvom visokog predstavnika, nametnula mnoge reforme koje ne daju nikakv efekt.

"Zbog svega toga BiH je danas znatno složenija zemlja, a mnogi čak smataraju i propala pa čak i zemlja zamrznutog konflikta, koja ne može naći bazični unutarnji konsenzus", istaknuo je Dodik.

Dodao je kako nije siguran da postoji mjesto za BiH u EU i da su unutar EU prisutni dvostruki standardi, a kao primjer naveo je Sjevernu Makedoniji koja je ispunila sve uvjete, a još čeka na članstvo.

"Moramo riješiti mnoga ekonomska i politička pitanja, a situacija se od početka pregovora dosta promijenila, kao i sami uvjeti za pristupanje", naveo je on.

Dodik je istaknuo da u BiH nije dozvoljeno da se govori o bilo čemu drugom osim o samoj BiH, iako entiteti i konstitutivni narodi žele razgovarati o mnogim drugim temama.

"Visoki predstavnici pokušavaju centralizirati zemlju i oduzeti nam autonomiju", istaknuo je Dodik.

Osvrnuo se i na kompliciranost političkog sustava u BiH, podsjećajući na činjenicu da se Predsjedništvo BiH sastoji od tri člana, ali da Hrvati stalno gube svog predstavnika, ističući da aktualni hrvatski član (Željko Komšić) nije predstavnik hrvatskog naroda. Kao problem je naveo i neformiranje Vlade FBiH, što dodatno stvara probleme.

"Stalni problem su i strani suci u Ustavnom sudu BiH, kao i nepoštivanje Ustava BiH. Sve to stvara apsolutnu nestabilnost", istaknuo je on.

Dodik je podsjetio i na problem migrantske krize.

Govoreći o socio-ekonomskim parametrima, Dodik se osvrnuo na prošlost BiH navodeći da je ona i za vrijeme bivše Јugoslavije bila nerazvijena, te se jako malo ulagalo.

"Rat je dodatno, a sada i pandemija, osiromašio zemlju što je pojačalo ekonomske i socijalne probleme, ali kada govorimo o ekonomskoj situaciji u BiH ne postoji jedinstven indikator. Mora se promatrati stanje u entitetima. Republika Srpska, usprkos svemu, bilježi rast BDP-a, stopa kriminala je niža u odnosu na mnoge zemlje u regiji, a sigurnost je izuzetno dobra", naglasio je on.

Odgovarajući na pitanje zašto mladi odlaze iz BiH, kako pokazuju statitistika EU, Dodik je rekao da to nije poseban problem samo za BiH, nego za mnoge države u regiji i šire, poput Hrvatske, Bugarske, Rumunije...

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok