Epidemiološka situacija je sve bolja, maske na otvorenom smo već odavno skinuli, pa je vrijeme da se ukine i ograničenje kretanja što su predložili u Kriznom stožeru ministarstva zdravstva FBiH.

Poboljšanje se bilježi i u RS. Struka ipak poziva na oprez kako ne bismo doživjeli novi nagli pandemijski skok. U međuvremenu prijete i novi sojevi koji se ipak ne pokazuju jačima od cjepiva, javlja N1.

Puste ulice bi krajem ovog tjedna mogle biti prošlost, ukoliko na prijedlog Federalnog ministarstva zdravsta pozitivno odgovori Vlada. Razloga je mnogo kažu u Kriznom stožeru.

“Ta mjera realno u ovoj situaciji nema nikakvog smisla i mislim da je bilo dobro što smo zadnji put donijeli mjere koje su trajale 15 dana prošli smo i blagdane za Bajram i iskreno se nadamo da će ova situacija ostati do kraja stabilna”, kazao je Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

Pozitivan trend bilježi se i u Republici Srpskoj. Vikend je protekao prilično mirno u bijelinskoj bolnici, iz koje upozoravaju na teže kliničke slike hospitaliziranih.

“Bolest se jako brzo razvija i daleko brže dovodi do komplikacija nego što je to bilo ranije zbog čega je veliki broj hospitaliziranih u Jedinici intenzivnog liječenja”, kazala je Draženka Tešić, glasnogovornica JZU Bolnica Sveti Vračevi.

Smanjenja broja novozaraženih svjesni su i građani, a neki od njih služe i kao primjer očuvanja poboljšanja situacije.

“Mogu reći da su epidemiološke mjere jako dobre, donijele su rezultat, što se tiče daljih valova tako da kažem, sve je moguće očekivati ukoliko se ljudi opuste i ne poštuju preporučene mjere i naravno ukoliko se ne cijepe”, rekao je jedan od sugrađana za N1.

Poručuju kako se i dalje treba čuvati.

“Jednostavno život je bio posve izmijenjen, pa se nadam da će se poboljšana epidemiološka situacija nastaviti i da neće doći do ponovnog pogoršanja mjera”, kazali su.

Oprez, ali ne život u strahu poručuju zdravstveni znanstvenici. Upozoravaju da bi četvrti val mogao donijeti indijski soj.

“Isti virus, različita generička linija, isti način borbe protiv njega, i kao što rekoh preliminarne publikacije ukazuju na to da će cjepiva biti djelotvorna protiv njega, ako ne u potpunosti, onda da spriječe izazivanje težih posljedica”, kazao je genetičar Damir Marjanović.

Putovanja su način na koji dolazi do širenja novih sojeva koronavirusa. Za vrijeme proteklih blagdana evidentirani su pojačani prelasci granice, posebno iz susjednih zemalja.

“Od 9. do 16. svibnja na ulazu u BiH evidentirano je 145.162 državljanina stranih zemalja, dok je u istom razdoblju na ulazu u BiH evidentirano 112.468 državljana BiH. Najviše stranih državljana”, kazala je Franka Vican, glasnogovornica GP BiH.

“Treba ojačati zdravstveni sustav, osvježiti kadar, osvježiti ljude koji su već godinu dana u toj cijeloj priči, liječnike, medicinske sestre. Pojačati sustav i ubrazati sustav cijepljenja. Sve to treba uraditi u ovom trenutku kada je epidemiološka situacija povoljna”, istaknuo je Marjanović.

Još uvijek nema službene potvrde o prisutnosti indijskog soja u BiH, sekvencioniranja se najavljuju za naredno razdoblje u Institutu za javno zdravlje Republike Srpske, i u FBiH, do tada ono na što svi znanstvenici upozoravaju jeste britanski soj koji je i dalje prisutan zbog čega je neophodno voditi računa o svom, ali i zdravlju drugih pridržavajući se svih neophodnih epidemioloških mjera.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok