Turistički djelatnici iz Međugorja izrazili su ogorčenje jer bošnjački članovi Vijeća ministara BiH u srijedu nisu podržali lakši ulazak u zemlju priznavanjem antigenskog testa, potvrde o cijepljenju ili potvrde da je osoba preboljela covid, uvjetujući to pristankom ukidanjem viza za Saudijsku Arabiju.

Predsjednik Udruge turizma i hotelijerstva u Međugorju Davor Ljubić rekao je kako je nanesena ogromna šteta turističkim djelatnicima iz cijele BiH odbijanjem odluke da se turistima uz PCR test priznaju i brzi antigenski test, potvrde o da su preboljeli covid-19 ili potvrda o cijepljenju, kako je predložila njegova udruga.

>>> Bošnjački ministri protiv antigenskog testa i potvrde o cijepljenju kao uvjetu za ulazak u BiH

„Kao predsjednik udruge koja je inicirala ovaj prijedlog odluke izražavam ogorčenje neradom i politiziranja bošnjačkih ministara. Mi smo ogorčeni jer su zbog jedne interesne skupine blokirani svi turisti, ali i bosanskohercegovačka dijaspora", rekao je Ljubić za medije u Mostaru. Po njegovim riječima odbijanje pojednostavljenja ulaska u BiH jednako će biti loše za turističke radnike širom BiH.

"Ovo će jednako loše utjecati i na Međugorje, Mostar, Cazinsku krajinu, Sarajevo, ili tuzlansku zračnu luku. Gubitnici su svi turistički djelatnici. Međugorje s ovom odlukom gubi sve tijekom ove godine. Iskreno očekujem da će se što prije omogućiti jednostavniji prijelaz granice", dodao je Ljubić.

Po njegovim riječima, turistički djelatnici postali su žrtve uvjetovanja da se s ublažavanjem pravila za ulazak u BiH s obzirom na bolju epidemiološku sliku građanima Saudijske Arabije ukine vizni režim.

„Ponavljam, mi smo u turističkome sektoru ogorčeni ovom odlukom. Uvjetovati vizni sustav sa Saudijskom Arabijom s ulaskom ljudi iz dijaspore i turista iz cijeloga svijeta je apsolutni nonsens“, dodao je.

Tijekom dana ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković iz vodeće bošnjačke stranke SDA je na svome Facebook nalogu optužila ministre iz HDZ-a BiH da blokiraju dolazak turista, dok su ministar pravde Josip Grubeša i ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević rekli da su bošnjački ministri blokirali odluku oko pojednostavljenja uvjeta za ulazak u zemlju.

Vijeće ministara je ranije odredilo da u BiH mogu slobodno ući njezini državljani kao i državljani susjednih zemalja Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Svi drugi mogu ući samo uz negativan PCR test koji je tri puta skuplji nego brzi antigenski test, a ne priznaje se niti potvrda o cijepljenju ili preboljelom Covid-19. (Hina)