Federacija BiH će u narednom razdoblju nabaviti velike količine cjepiva čime će napokon ubaciti u veću brzinu kada je u pitanju imunizacija protiv koronavirusa u ovom entitetu.

O nabavci cjepiva bilo je riječi i na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma FBiH, na kojoj se ispred Zavoda za javno zdravstvo FBiH zastupnicima obratila epidemiologinja Mia Blažević, koja je najavila da će uskoro u ovaj entitet doći jedan broj cjepiva iz direktne nabavke.

"Vlada i Zavod preferiraju zaključivanje ugovora direktno s proizvođačima cjepiva koje kontroliraju matične države. U ovom trenutku to su ugovori za nabavku sinopfarma, pfizer i sputnjika V u količinama po 500.000 doza", kazala je Blažević, pišu Nezavisne novine.

Prijedlozi ugovora zbog klauzule tajnosti nisu mogli biti prezentirani zastupnicima jer bi se, kako je objasnila, prekršile odredbe sporazuma i prouzročile neželjene pravne posljedice. Dodala je da je FBiH direktno pregovarala s Kinom za nabavku 500.000 doza sinofarm cjepiva protiv koronavirusa.

"Taj ugovor je u fazi potpisa", rekla je Blažević.

Dodala je da su, prema informacijama dobivenim od predstavništva "Pfizera" u BiH, u tijeku aktivnosti na dostavljanju ugovora za direktnu nabavku 500.000 doza za FBiH, preko BiH.

Također, vlade FBiH i Sarajevska županija zajednički vode aktivnosti na nabavci sputnjika V, u količini od 500.000 doza, i to je u završnoj fazi. Pored ovih ugovora, Zavodu su dostavljena još četiri prijedloga ugovora putem posrednika (veletrgovaca), i to za nabavku cjepiva protiv koronavirusa proizvođača "Pfizer" u količini od 500.000 doza, zatim proizvođača "Sinovac" od 250.000 doza, proizvođača "Sinopharm" 250.000 doza i "AstraZenece", uz napomenu da je za njenu nabavku bilo uključeno Veleposlanstvo BiH u Londonu.

Edin Forto, premijer SŽ, rekao je jučer da ova županija s Vladom FBiH nabavlja rusko cjepivo sputnjik V, a prva isporuka od oko 20.000 doza trebala bi stići u lipnju.

Forto je rekao kako će SŽ nabaviti ukupno 200.000 cjepiva, dok se za FBiH očekuje 300.000 cjepiva. Dodao je da će "Bosnalijek" biti glavni uvoznik i to će raditi po minimalnim zakonskim maržama.

"U Federaciji BiH je do sada protiv koronavirusa cijepljeno 112.706 stanovnika ili malo više od pet posto stanovništva", podaci su entitetskog Zavoda za javno zdravstvo.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok