Dolazak električnog romobila došao je kao grom iz vedra neba, baš kada smo pomislili da je za mnoge omiljeno prijevozno sredstvo iz djetinjstva otišlo u zaborav.

Iako je mala razlika u izgledu onih prije dvadesetak godina i sadašnjih romobila, u jednoj stvari ipak se bitno razlikuju, a to je brzina, piše Večernji list BiH.

Svakodnevna pojava

Ovaj trend, koji je zaludio stanovnike diljem europskih zemalja prije nekoliko godina, danas je i u BiH sve prisutniji. Električni romobili tako su postali svakodnevna pojava i na bosanskohercegovačkim gradskim ulicama. No, tko smije voziti ovo vozilo te koja pravila vrijede za vozače e-romobila, pitali smo u MUP-u Hercegovačko-neretvanske županije, iz kojeg doznajemo da korisnike ovog prijevoznog sredstva zakon još uvijek nije prepoznao. - Po Zakonu o osnovama sigurnosti cestovnog prometa u BiH, po članku 106., e-romobilima zabranjeno je kretanje po biciklističkoj stazi i kolniku, zbog čega bi neoprezni vozači morali plaćati novčane kazne u iznosu od 30 KM - kaže nam u razgovoru Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNŽ-a, dodajući da električni romobil spada u rang dječjih igračaka.

Inače, u članku 106., stavku 3. stoji: “Na kolniku ceste zabranjeno je igranje, vožnja dječjim biciklom, romobilom, koturaljkama i slično, kao i sanjkanje, skijanje i drugo, osim ako je to posebno dopušteno”. Budući da električnim romobilima nije zakonski dopušteno kretanje po cestama i kolnicima, Marića smo upitali kuda se mogu kretati. - Mogu se voziti na dječjim igralištima i sličnim površinama. Inače, vožnja električnog romobila na pločniku vrlo je opasna. Ne čuje se, može udariti pješaka i razvija brzinu do 40 kilometara na sat. Što nije mala brzina. E sada, kako i kada će zakonodavac to regulirati, vidjet ćemo. Policija je u ovom slučaju nemoćna. Mi većinom idemo s opomenama u slučaju kada korisnici električnih romobila krše prometna pravila - objašnjava nam Marić u razgovoru, dodajući da nije jednostavno definirati ni zakon jer se ovi romobili ne tretiraju kao druga prijevozna sredstva.

Dobra stvar je, nastavlja Marić, što do sada nije bilo nekih stradavanja, nisu izazivali prometne nesreće i slično, ali stvaraju pomutnju na ulicama. - Policija sada balansira dok se sve zakonom ne definira, a kada bude definirano, onda ćemo mi postupati po tim pravilima - zaključio je glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Ljudevit Marić u razgovoru za Večernji list.

Vozite sigurno

I prometni stručnjaci upozoravaju na sve opasnosti koje se kriju kada su u pitanju električni romobili. Ističe se kako nije dobro definirano gdje bi se mogli voziti jer se njihove vozače tretira kao pješake.

Osim što su izrazito tihi, mogu biti opasni za pješake i bicikliste, navode da i sami sebi predstavljaju opasnost. Tvrde da kada bi došlo do bliskog susreta između bicikla i električnog romobila, lošije bi prošao vozač romobila. Opasni su i kotači romobila, koji nisu dovoljno debeli za vožnju, jer ako kotač upadne u neku rupu na stazi, posljedice mogu biti kobne, što znači da i najmanje nepravilnosti predstavljaju opasnost. Ovaj problem nije izražen samo u BiH, prepoznat je na globalnoj razini, a neke su ga europske metropole zbog nesreće sa smrtnim posljedicama zabranile. Kako bi se izbjegle posljedice koje nimalo nisu bezazlene, i iz BIHAMKA su izdali priopćenje za sigurnu vožnju. Prvo i osnovno pravilo je naučiti voziti električni romobil.

Najveći broj nesreća i ozljeda događa se onima koji su tek počeli voziti romobil. Zato je preporuka da prije nego se uključite u promet svladate vještinu vožnje romobila na nekom mirnom mjestu! Vrlo važno je da je romobil ispravan i pravilno podešen za vožnju, nositi odgovarajuću odjeću i obuću kako biste se zaštitili prilikom pada, koristiti zaštitnu kacigu koja će ublažiti posljedice eventualnog pada. Poštujte prometna pravila, pazite na druge sudionike u prometu, držite razmak i nemojte vijugati između drugih sudionika u prometu, vodite računa o uvjetima na cesti...

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok