Četvrta sjednica drugog saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske održava se 04. i 05. lipnja 2021. godine, zbog specifične situacije uzrokovane pandemijom korona visusa, u online formatu. U radu četvrte sjednice Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH sudjeluje predsjedateljica Zastupničkog doma PS BiH Borjana Krišto.

U svom izlaganju Krišto je upoznala članove Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH sa danas usvojenom Rezolucijom IX. zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH. Krišto je u svom obraćanju istaknula značajnu potporu Republike
Hrvatske koja se intenzivirala posljednjih godina, a koja se odnosi na poziciju i položaj hrvatskog naroda u BiH, odnosno borbe za jednakopravnot Hrvata kao konstitutivnog naroda kroz izmjene Izbornog zakona.

Poseban doprinos napravljen je kroz afirmaciju ovoga stava kod međunarodnih aktera, o čemu svjedoče dvije rezolucije Europskog parlamenta koje vrlo jasno govore o načelima federalizma, decentralizacije i legitimnog predstavljanja, a čemu u prilog ide i nedavno stavljanje „hrvatskog pitanja u BiH“ na međunarodni stol od strane Republike Hrvatske.

U svom izlaganju Krišto se dotaknula i drugih važnih tema koja se tiču Hrvata u Bosni i Hercegovini, prije svega osvrnuviši se na pandemiju koronavirusa koja je dodatno operetila normalno funkcioniranje i prelazak državne granice kada su u pitanju državljani RH koji žive u BiH. Krišto je istaknula da je potrebno kroz legistativu i određene mjere od strane institucija RH raditi na olakšavanju prelaska državne granice za državljane Republike Hrvatske koji žive s obje strane granice, a uzimajući u obzir pristupanje Republike Hrvatske Schengenskoj zoni. Također je podsjetila da se i po ovom pitanju mora imati u vidu veliki broj državljana Republike Hrvatske koji žive u BiH, a koji bi se nakon ulaska Hrvatske u Schengensku zonu mogli i trebali neometano kretati unutar Europske unije.

Govoreći o obrazovanja kao jednoj od važnih tema, Krišto je istaknula da diplome visokoškolskih ustanova, koje najvećim dijelom dolaze sa Sveučilišta u Mostaru, i dalje trebaju zadržati status i vjerodostojnost kvalifikacija koje se ne bi trebale dovoditi u pitanje prilikom usklađivanja Zakona o prepoznavanju i priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija sa direktivom Europske unije.

Prvog radnog dana četvrte sjednice Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH članovima Savjeta Vlade obratila se i dopredsjednica Savjeta Vlade RH iz BiH Miljana Glamuzina.

Glamuzina se u svom obraćanju osvrnula na provođenje Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske podsjetivši kako je skrb za Hrvate izvan Republike Hrvatske sastavni dio unutarnje i vanjske politike Republike Hrvatske.

Osvrćući se na suradnju po pitanju projekata, Glamuzina je istaknula kako je u 2021. godini od ukupno 2.500.000,00 dodijeljenih sredstava potpore za posebne potrebe i projekte Hrvata izvan RH za Hrvate u Bosni i Hercegovini odobreno 1.271.000,00 HRK

Istaknula je značajnim i potporu Republike Hrvatske otvaranju konzularnih predstavništava u BiH koji svojim radom pomažu pri bržoj i lakšoj realizaciji vađenja osobnih dokumenata, kao i kod izbornih aktivnosti.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok