Svoj krvavi ratni put Ratko Mladić započeo je u Hrvatskoj. Masakr u Škabrnji nikada neće biti zaboravljen iako Mladić za njega, kao ni za ostale zločine u RH, na Haškom sudu nije optužen, pa tako ni procesuiran. Krivim je proglašen za najteže zločine tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

Balkanski krvnik - samo je jedan od nadimaka Ratka Mladića, ratnog zapovjednika vojske bosanskih Srba, odgovornog za smrt više od 8 tisuća muškaraca i dječaka u Srebrenici, dobosi HRT.

- 11. srpnja general Mladić došao je u Srebrenicu, i ustvrdio kako je došlo vrijeme da se osvete Turcima, rekao je tužitelj Haškog suda Alan Tieger 5. prosinca 2016.

Svijet je bio šokiran time što se na europskom tlu potkraj 20. stoljeća događa ono za što se mislilo da nakon strahota Drugog svjetskog rata više nije moguće.

Zbog Mladića godinama je patilo i Sarajevo, u kojem je pod opsadom poginulo 10 tisuća ljudi.

- Civilno stanovništvo bilo je podvrgnuto granatiranju i snajperskom djelovanju, ustvrdio je tužitelj Tieger.

Ratko Mladić od ruke pravde skrivao se sve do 2011. Bježao je punih 16 godina. Haški sud nikad nije priznao.

- Haški tribunal nije sud, već je to satanski sud, poručio je Mladić 28. siječnja 2014.

Za nedjela se nikad nije pokajao.

- Počinjeni zločini jedni su od najstrašnijih poznatih čovječanstvu, rekao je predsjednik Sudskog vijeća Alphons Orie 22. studenog 2017.

- To što ste vi govorili je bezlična laž!, uzvratio mu je Mladić.

Ratno djelovanje započeo je u Hrvatskoj. Dok je zapovijedao kninskim korpusom, granatirani su Šibenik, Zadar i Sinj sa zaleđima, okupirani Kijevo i Vrlika, počinjen je strašan pokolj u Škabrnji. Pokušao je srušiti i branu Peruća.

- Ja sam vam rekao da je brana minirana, a vi znate da sam ja vojnik. Ja kad vučem poteze, vučem poteze koji nešto znače, da matiraju protivnika, rekao je Mladić 26. rujna 1991.

Još 1992. sud u Šibeniku osudio ga je na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina u Hrvatskoj, no Haški sud ga za zločine u Hrvatskoj nikad nije optužio ni procesuirao.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok