Topllinski val koji je zahvatio Bosnu i Hercegovinu, svoj maksimum dostići će krajem tjedna kada se prognoziraju temperature do 40 stupnjeva. Federalni hidrometerološki zavod prognozira za danas u Bosni i Hercegovini pretežito sunčano i vruće.

Vjetar slab do umjerene jačine jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 33 i 39°C. U Sarajevu pretežno sunčano vrijeme. Najviša dnevna temperatura zraka oko 36°C.

Vrhunac toplinskog vala

Vrhunac toplinskog vala očekuje se u srijedu i četvrtak kada će temperatura dostizati i 40 stupnjeva. Izrazito toplo vrijeme očekuje se i u srijedu, a meterolozi prognoziraju sunčano uz malu oblačnost. Jutarnja temperatura od 19 do 26, a dnevna od 34 do 40 stupnjeva.

U četvrtak sunčano uz umjeren porast naoblake tijekom dana. Jutarnja temperatura od 19 do 26, a dnevna od 34 do 40 °C.

Kraj radnog tjedna također će biti sunčan, a očekuje se postupno naoblačenje tijekom dana, što u većem dijelu Bosne može uvjetovati pljuskove. U petak nas očekuju par stupnjeva niže temperature u odnosu na prethodni dan, a dnevna temperatura će iznositi od 31 do 37 stupnjeva.

Narančasti meteoalarm

Narančasti meteoalarm upaljen je za područja Sarajeva, Foče, Višegrada, Banjaluke, Prijedora, Bihaća, Mostara i Trebinja, dok je za područje Livna na snazi žuto upozorenje.

Preoporuke kako se ponašati tijekom ekstremno visokih temperatura izdao je Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Toplotni val posebno je rizičan za određene kategorije ljudi, a osjetljivije skupine su starije osobe, kronični bolesnici, trudnice, bebe i mala djeca.

Opće preporuke

Vrijeme provoditi u prozračenim i zahlađenim dijelovima stana.

Napolje izlaziti samo u krajnjoj nuždi, uz adekvatnu odjeću (pamučne tkanine svijetlih boja).

Konzumirati veće količine tečnosti koja ne sadrži kofein i alkohol.

Pratiti vijesti i redovto slušati vremensku prognozu kako biste bili informirani o vrijednostima temperature.

Planirati unaprijed svoje aktivnosti i na taj način pokušati smanjiti rizik od toplotnog vala ili iscrpljenosti izazvane vrućinom.

Posebnu pozornost obratite na osobnu higijenu tj. svakodnevno se tuširajte mlakom vodom i odijevajte čistu odjeću.

Izbjegavajte kupanje u rijekama, koje zbog nižeg vodostaja imaju veću količinu organskih tvari u raspadanju, a prednost dajte gradskim bazenima u kojima se voda redovito kontrolira i dezinficira.

U intervalu od 11-15 sati, najveća je izloženost UV zracima koji izazivaju opekline i oštećenje kože, dok boravak u hladu smanjuje štetno djelovanje ovih zraka za 50%.

Prilikom izlaganja sunčevim zracima (na obali mora, rijeka ili jezera), obvezno je, naročito za djecu, koristiti kreme sa najvećim zaštitnim faktorom (25 i 30).

Prilikom boravka u vodi također je potrebno koristiti zaštitne kreme, budući da 40% UV zraka dopire do 1 metar dubine.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok