Tisuće hodočasnika iz Bosne i Hercegovini i cijeloga svijeta stiglo je u petak u Međugorje na obilježavanje 40. obljetnica Gospinih ukazanja.

Najviše je domaćih vjernika no tu su i pojedinci kao i organizirane skupine iz Poljske, Ukrajine, Rumunjske, Mađarske, Slovenije, Španjolske, Francuske, Irske, SAD, Meksika, Brazila, Kine...

Prema najavljenom programu, središnja svečana sveta misa održat će se u 19 sati, a predvodit će je provincijal fra Miljenko Šteko.

Uoči same obljetnice, na blagdan Rođenja svetog Ivana Krstitelja, održana je tradicionalna međunarodna "Hodnja mira" koja je započela u 6 sati ispred samostana Svetog Ante na Humcu, s blagoslovom humačkog gvardijana fra Darija Dodiga, pa sve do župne crkve Svetog Jakova u Međugorju.

Fenomen Međugorja, koje je danas jedno od najpoznatijih marjanskih svetišta u svijetu, započeo je prije točno 40 godina, iako Katolička Crkva o tome nikada nije zauzela službeno stajalište.

Papa Franjo imenovao je nadbiskupa Henryka Hosera prije tri godine trajnim apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje na neodređeno vrijeme i 'ad nutum Sanctae Sedis' (na raspolaganju Svetoj Stolici), a također je dopustio službena hodočašća u Međugorje ako ih organizira Crkva, župe, biskupije i redovničke zajednice.

Prema tvrdnjama tada šestero djece - Ivanka Ivanković, Mirjana Dragićević, Vicka Ivanković, Ivan Dragićević, Ivan Ivanković i Milka Pavlović, Gospa se prvi put ukazala 24. lipnja 1981. godine.

Nekima od njih ukazanja traju do danas, a međugorsku Gospu katolici nazivaju Kraljicom mira. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com