Bosna i Hercegovina posljednjih godina je zanimljiva i tražena destinacija dentalnim turistima jer pored niskih cijena nudi kvalitetne stomatološke usluge.

Nije novost da su stomatolozi iz naše zemlje među najtraženijim stručnjacima u svijetu upravo zbog kvalitete obrazovanja i prakse koja im se nudi tijekom studiranja.

Ali osim toga i dobar geografski položaj naše zemlje te prometna infrastuktura čine da se vrlo brzo i jeftino može stići do željene destinacije.

Iako se iz godine u godinu bilježi sve veći rast onih koji po "lijep osmijeh" u BiH dolaze iz zemalja zapadne Europe, SAD-a i Bliskog Istoka, još je, prema riječima prof. dr. Sedina Kobašlije, predsjednika Udruženja stomatologa Federacije BiH, najbrojnija bh. dijaspora, piše Faktor.

- Pandemija je na trenutak zaustavila sve, ali polako se stvari vraćaju na svoje. Rekao bih da su BiH, Hrvatska i Srbija trenutno dobra mjesta za one koji dolaze iz zemalja zapadne Europe i SAD-a po stomatološke usluge jer kada sve zbroje - zrakoplovnu kartu, boravak ovdje i ono što im stomatolog uradi, jeftinije ih dođe nego da se tome podvrgnu u državama u kojima žive. Mislim da bi naša zemlja to trebala iskoristiti u punom kapacitetu jer dentalni turizam može biti jedan od faktora koji će doprinijeti ekonomskom razvoju BiH – naglašava Kobašlija.

No, da bi se to i dogodilo, prema riječima Kobašlije, sve treba biti u granicama službene regulative koja uključuje plaćanje poreza od strane stomatologa, jamstvo za rad jer se radi o ljudskom zdravlju, ali i da usluge budu u skladu sa europskim i svjetskim pravilima.

- Za sve stomatološke usluge koje se pružaju mora postojati jamstvo, odnosno legalan red, a to s razlogom naglašavam jer mi još imamo ilegalnih stomatoloških ordinacija. Kao preduvjek kvalitetnog dentalnog turizma, svi ovi prethodno nabrojani trebaju biti zadovoljeni – ističe Kobašlija.

Trenutno se najveći broj dentalnih turista iz Italije i Austrije odlučuje za Hrvatsku, ali stomatološke komore dva entiteta mogle bi to, smatra Kobašlija, promijeniti u korist BiH.

- Mislim da bi koordinirana akcija stomatoloških komora Federacije BiH i RS-a, odnosno privatnog sektora, koji bi kroz komore i neki vid reklama, pokušao doći do onih koji bi u našu zemlju mogli dovesti takvu vrstu turista ili pacijenata, mogla rezultirati tim da mnogi Italijani i Austrijanci, umjesto Hrvatske, izaberu BiH – kaže Kobašlija.

Dr. Saša Dabić, predsjednik Komore doktora stomatologije entiteta RS, kaže kako bi Banja Luka trebala iskoristiti povoljan geografski položaj i privući dentalne turiste.

- Iako se posljednjih godina sve više priča o tome, mišljenja sam da klasičnog dentalnog turizma, koji podrazumijeva organizirani dolazak takvih pacijenata iz zapadnoeuropskih zemalja, još nema – ističe Dabić.

U Komori stomatologa RS-a imaju želju dovesti veliki broj pacijenata iz Rusije koji po takve usluge, kako ističe Dabić, još odlaze većinom u Brazil, Meksiko i Tursku.

- No, slabo nam to ide! Jedina pozitivna strana je veliki broj letova koji su se pojavili od različitih zrakoplovnih tvrtki koje će letjeti iz Banje Luke. Imamo Tuzlu, te Sarajevo koje može pričati o dentalnom turizmu, jer kao glavni grad BiH, stjecište je velikog broja stranih turista. Mi smo u RS-u prije dvije godine pokušali organizirati projekt s Ministarstvom trgovine i turizma u Vladi RS-a da se osnuje klaster koji bi doprinio razvoju medicinskog, pa samim tim i dentalnog turizma. Međutim, sve je stalo na tome. Generalno država je ta koja treba propagirati medicinski i dentalni turizam jer je to velika šansa, kako za medicinske i stomatološke ambulante, tako i za cjelokupnu ekonomiju zemlje. Država bi preko svojih turističkih agencija trebala vršiti promociju medicinskog i dentalnog turizma na sajmovima širom Europe i svijeta – kaže Dabić.

Iz Komore stomatologa RS-a dodaju kako stoje na raspolaganju Turističkoj zajednici, a planiraju i sastanak s menadžmentom Međunarodnog aerodroma u Banjoj Luci kako bi se vidjelo na koji način novouvedene linije mogu doprinijeti razvoju dentalnog turizma u ovom dijelu BiH.

- Trenutno se sve svodi na bh. dijasporu, a želja nam je u Banju Luku privući dentalne turiste iz Rusije, Zapadne Europe... Mislim da imamo sve predispozicije za to jer nudimo pristupačne cijene za veoma kvalitetne usluge – zaključio je Dabić.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com