U posljednje vrijeme bilježi se najezda zmija u Hercegovini, njihova nazočnost je zabilježena čak i u gradskim sredinama.

Međutim, za Dragu Lečića, zmijolovca iz ljubinjskog sela Žrvanj susret s poskokom je svakodnevan. Još od djetinjstva lovi zmije, te ih prodaje. Ulovio ih je oko tisuću a ujela ga je samo jedna zmija otrovnica. No, to ga nije spriječilo da nastavi sa ovim nesvakidašnjim biznisom, piše N1.

Petnaest poskoka u Draginom dvorištu čeka na potencijalnog kupca. Za to vrijeme njihov dom su plastične izbušene boce u kojim ih ovaj 68-godišnji lovac čuva. Lov na zmije kaže vrlo je jednostavan – toliko da u hercegovački krš po zmije ide bos.

- Evo ovako, u papučama, pa ako ga vidim pritisnem štapom, iza glave uhvatim u ruku i u bocu ubacim. Ima poskok, ima šarka, ima i šargan. On nema krune, sve sam njih lovio, a šarka je mnogo duža i ona uglavnom ide uz vodu - kazao je Drago.

A lovi ih u blizini svoje kuće, dnevno nekad i po njih deset. Ranije je to radio po narudžbi farmaceutskih tvrtki za pravljenje seruma, te je dobro i zarađivao. Danas ove zmije uspije prodati tek rijetkim zainteresiranim pojedincima. Za potrebe snimanja filma Emira Kusturice “Na mliječnom putu” ulovio je 75 zmija. No, dogovor je, kaže, bio da uz zmije priloži i njihove zube koje je sam vadio.

- Otkinem zub i na najlončić, na kraju prebrojao zube i u kesu. 75 zmija – za 28 minuta im izvadio zube. Nikad bolju dnevnicu nisam zaradio - prisjetio se.

Cijena jednog ulovljenog poskoka je 50 eura. Za Dragu bolje zarade nema. Još kao učenik, braći i sebi kupovao bi školski pribor i udžbenike od prodaje zmija otrovnica.

- Najljepša para je tu, jedan komad 50 eura. Zna se desiti cijeli dan da ideš tražiš, pa nema ništa, ali može se desiti jedan dan pa odmah njih pet - kazao je.

Za Dragu su poskoci umiljate životinje, samo ih kaže ne treba plašiti, jer ove otrovnice nikad ne napadaju ljude, samo se od njih brane. Zbog njegove nepažnje jedan ga je i ujeo, a zahvaljujući serumu danas posljedica nema. A kako tvrdi ni Hercegovci ne bi trebali brinuti, jer dok je njega bit će i spasonosnog lijeka.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com