Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas popodne stigao je u trodnevni posjet BiH. Prvo odredište njegova posjetao bio je Vitez gdje se sastao s hrvatskim političkim predstavnicima središnje Bosne te gospodarstvenicima.

I ovom prilikom Milnović je uputio jasne poruke podrške službenog Zagreba osiguranje pune jednakopravnosti Hrvata u BiH i poštivanja Daytonskog mirovnog sporazuma koji je kako je naglasio, puno više od međunarodnog sporazuma koji je prekinuo rat u BiH. Piše Večernji list.

„Hrvatska je jedna potpisnica Dytonskog sporazuma, a Hrvatska vojska oslobađanjem dijelova BiH stvorila je uvjete za njegovi potpisivanje, prije svega Bihaća jer da Bihać bi bez pomoći Hrvatske vojske bio druga Srebrenica“, izjavio je ovom prilikom Milanović.

>>> Komšić Milanoviću odgovorio jednom rečenicom

Većina novinarskih pitanja danas se odnosila upravo na Srebrenicu i izostanak Milanovićeva posjeta komemoraciji Bošnjacima.

„Ja sam u Srebrenici bio kao predsjednik Vlade Republike Hrvatske i odao počast žrtvama. Ja sam i danas ista osoba, službeni sam predstavnik sam Hrvatske i nema nikakvog razloga da mi se bilo što spočitava“, izjavio je Milanović koji je za posjeta Vitezu nosio simbom stradanja Srebrenice.

Milanović se u izjavi za medije osvrnuo i na izostanak posjeta službenom Sarajevu. Posjetit će ga kada se neke stvari riješe. Jedna od njih je osiguranje mogućnosti Hrvatima u BiH da biraju svoje političke predstavnike.

„Komšić nije legitimni predstavnik Hrvata, oni ga nisu birali. Hrvati u BiH moraju osigurati punu jednakopravnost“, poručio je hrvatski predsjednik Milanović koji je u središnjoj Bosni zadnji put boravio kao predsjednik Vlade RH.

Milanović će se ujutro posjetiti spomenik „Osmica“ podignut u spomen na osmero viteške djece koje je ratne 1993. Godine ubila granata ispaljena s položaja Armije BiH. Milanović nakon toga odlazi u posjet Mostaru, Livnu i Tomislavgradu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok