Negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca od danas je u Bosni i Hercegovini zabranjeno zakonom, a onima koji ga prekrše prijete kazne zatvora.

Odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka o dopuni Kaznenog zakona BiH objavljena je jučer u Službenom glasniku BiH, što znači da nove odredbe stupaju na snagu već danas.

Podsjetimo, Incko je 23. srpnja je objavio da je iskoristio Bonske ovlasti i nametnuo dopune Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine kojima se, između ostalog, zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

“Tko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. kolovoza 1945. ili Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog kaznenog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a usmjereno je protiv skupine osoba ili člana skupine određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve skupine osoba ili člana takve skupine, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, navedeno je u odluci.

Dužnosnici iz RS -a blokiraju rad državnih institucija.

Ova odluka odlazećeg visokog predstavnika u BiH izazvala je brojne reakcije, a dužnosnici iz Republike Srpske su donijeli odluku da neće sudjelovati u radu na razini državnih institucija.

Lideri svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj odbacili su svako nametanje zakona na nivoraziniu Bosne i Hercegovine.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com