Mesić za turski list Stav: Izjednačavanje Alije Izetbegovića sa Miloševićem i Tuđmanom je besmisleno. Prenosi Dnevnik.ba.

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske i negator genocida NDH nad Srbima, Romima i promotor ustaštva, dao je intervju magazinu tursko-sarajevskom magazinu Stav, u kojem je, između ostalog rekao, da se bude duhovi Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića u BiH.

"Ne znam šta se događa, ali postoji neka podudarnost između politika Hrvatske i Srbije kada je riječ o odnosu prema BiH. Imam osjećaj da se budi duh Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića, a to znači da ne postoji saradnja s BiH kakva bi u normalnim uvjetima trebala biti“, rekao je Mesić i pritom dodao da je izjednačavanje Alije Izetbegovića sa Slobodanom Miloševićem i Franjom Tuđmanom bez smisla i bez ukusa.

Podsjetimo, devedesetih je godina Mesić boravio u Australiji gdje je održao ustaški govor zbog čega su neke nevladine organizacije tražile njegovu smjenu s mjesta predsjednika države. Hrvatski su mediji sporni govor otkrili 2006. godine.

"U Drugom svjetskom ratu, vidite, Hrvati su dva puta pobijedili i mi nemamo razloga se nikom ispričavati. Ovo što skroz traže od Hrvata - ajde idite kleknuti u Jasenovac, kleknite ovdje... Mi nemamo pred kim šta klečati! Mi smo dva puta pobijedili, a svi drugi samo jednom. Mi smo pobijedili 10. travnja kad su nam Sile osovine priznale Hrvatsku državu i pobijedili smo jer smo se našli poslije rata, opet s pobjednicima, za pobjedničkim stolom", rekao je tada Mesić.

Mesić je, u međuvremenu, u 'antifašističkom' Sarajevu postao počasnin građanin glavnog grada BiH i 'prometnuo se' u 'velikobošnjačkog lobista'.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok