Dnevnice zanatskih radnika, majstora i radnika u građevini, koje se u RS-u trenutno kreću i do 100 KM, će rasti u narednom razdoblju, a velika potražnja za majstorima i dalje ne jenjava, te se zbog nedostatka domaćih - radna snaga mora uvoziti iz stranih zemalja.

I zbog sve viših cijena repromaterijala visina dnevnica je porasla u zemljama okruženja te tako u Srbiji sada zanatlije dnevno zarade između 40 i 80 eura.

Da se povećanje dnevnica može očekivati i u Republici Srpskoj za Nezavisne novine je potvrdio Jovan Bratić, direktor Zanatsko-poduzetničke komore RS, koji je kazao da se dnevnica trenutno kreće između 50 i 100 KM, ali da će sigurno rasti.

"Dnevnice će rasti jer imamo sve manje majstora, a potreba za majstorima je sve veća. Dnevnice će rasti i s rastom drugih cijena", kazao je Bratić. Dodao je kako je vidljiv trend da su dnevnice majstorima u privatnom sektoru veće u odnosu na javni sektor.

"To je po meni vrlo dobro i mi smo čekali taj trenutak, jer su sada majstori sve više cijenjeni", rekao je Bratić.

Dodao je da i dalje najveći problem predstavlja pronalazak majstora jer oni iz RS, posebno mlađi, odlaze u strane zemlje, te da zbog toga sve češće na građevinama možemo vidjeti strane majstore iz zemalja kao što je, primjerice, Turska.

"Naši majstori zemlju napuštaju ne samo zbog ekonomske situacije, već i zbog neizvjesnosti, jer posebno mladi radnici traže sigurnost", rekao je Bratić.

Istaknuo je da je ovo problem koji je teško rješiv jer su nove generacije dobro upućene, a uz pristup internetu lako mogu pronaći mjesta i zemlje gdje mogu za isti posao dobiti veću zaradu.

Bratić je dodao kako je i starosna struktura majstora kod nas nepovoljna jer sve češće rade starije osobe.

Mile Petrović, tajnik Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala, za Nezavisne je kazao kako je činjenica da je sve manji broj kvalificiranih radnika koji na adekvatan način mogu odgovoriti radnim zadacima u oblasti građevinarstva, te je sve manje i mladih koje ova vrsta posla zanima da bi mogli preuzeti znanje od starijih, iskusnih radnika, a koji su pred zalaskom radne karijere.

"Gospodarska društva iz oblasti građevinarstva u RS-u u narednoj, kao i u prethodnoj, građevinskoj sezoni imat će ogromne probleme u smislu nedostatka stručne i kvalificirane radne snage", kazao je Petrović.

Dodao je kako domaća poduzeća imaju ogroman problem s nedostatkom stručne radne snage, te je teško očekivati da će se iz domaćih resursa stanje u narednom razdoblju popraviti, iako u sektoru građevinarstva stalno dolazi do povećanja zarada radnicima.

"Nedostatak radnika je evidentan u svim fazama u procesu izgradnje građevinskog objekta, kao što su rukovoditelji građevinskim strojevima - kranisti, zidari, tesari, armirači, keramičari, moleri, monteri elektro-energetskih postrojenja i drugi", objasnio je Petrović.

Naveo je kako je jedan od načina prevazilaženja ovog problema prekvalifikacija zanimanja nepotrebnih tržištu rada u zanimanja koja su potrebna gospodarstvu, to jest programima osposobljavanja odraslih.

"S tim u vezi Gospodarska komora RS osnovala je Edukativni centar Gospodarska komora RS koji ima za cilj obavljati poslove prekvalifikacije zanimanja, i prilagođavanja radne snage potrebama tržišta rada", zaključio je Petrović.

Prema riječima električara iz Prijedora, u posljednjih šest mjeseci ove godine rad je poskupio za oko 30 posto jer su, kako navodi, cijene materijala skočile za oko 50 posto. Dodao je kako povremeno posla ima i previše, ali da je dobro što se taj posao sada i bolje plaća.

Da pomama za dobrim majstorima muči građane potvrdio je i jedan Banjolučanin koji pravi kuću i ističe da je dobrog majstora danas teško naći, a i ako ga pronađete bit će vjerojatno skuplji nego većina.

"Međutim, puno veći problem je činjenica da oni imaju toliko posla da sebi mogu priuštiti da ne urade posao na najbolji način, što vam onda može napraviti ogromne probleme", naveo je ovaj Banjolučanin.

Dodao je kako je dio ovog problema riješio tako što je zasukao rukave, te je sam uradio dio posla.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok