Poskupljenja životnih namirnica u proteklih godinu dana jasno su vidljiva u BiH, a skok cijena nije ublažila ni odluka o ograničavanju marži na pojedine proizvode.

U udrugama za zaštitu prava potrošača kažu kako se udar na džepove građana tek očekuje u valu novih poskupljenja, prije svega brašna. Hoće li zbog suše biti veće cijene hrane? Poljoprivrednici kažu da su ugrožene sve poljoprivredne kulture. Najveću štetu pretrpjet će kukuruz, koji je i najzastupljeniji na poljima. Očekuje se da će i hrana iz uvoza biti skuplja, piše Večernji list BiH.

Zabrinjavajuća predviđanja

Umanjeni prinosi i kvaliteta uroda sigurno će se odraziti na cijenu poljoprivrednih proizvoda. Najviše trpe ratarske kulture, soja i kukuruz. Sušno razdoblje od dva mjeseca nanijelo je veliku štetu poljoprivrednicima, što će dovesti do rasta cijena stočne hrane, dok će prinosi jarih kultura, prije svega kukuruza, biti manji 30 - 80%. Predsjednik Saveza udruga poljoprivrednih proizvođača RS-a Stojan Marinković kazao je za agencije da je razdoblje ekstremne suše ugrozilo i povrtlarsku proizvodnju u kojoj se koristi navodnjavanje, a ugroženi su i voćarstvo i ratarstvo. Marinković smatra da nadležni trebaju proglasiti elementarnu nepogodu i u skladu s tim pomoći poljoprivrednicima. - Ovo što nam se dogodilo ravno je prirodnoj kataklizmi - upozorio je Marinković. On je naveo da je još rano za objektivnije procjene, ali će, prema podacima koje su dosad prikupili u Savezu, šteta biti od 1,8 do 2,5 milijardi KM. Ukazao je na činjenicu da poljoprivrednici, uz sve to, imaju problem s nedostatkom vode u brdskim predjelima, gdje su veliki problemi vezani uz napajanje stoke, ali i osiguravanje vode za piće. - Kada se sve zbroji i uzmu u obzir i požari u pojedinim područjima, to znači da je kompletna poljoprivredna proizvodnja ugrožena. Ovo će neminovno dovesti do daljnjeg rasta cijena stočne hrane - kazao je Marinković. Poljoprivrednicima je ove godine štetu prouzročila i tuča. Poskupljenje stočne hrane neminovno vodi i poskupljenju mesa. Piletina je u BiH od početka godine poskupjela i za više od 2 KM/kg. Cijene hrane u BiH nastavit će rasti, a do kraja godine mogle bi biti više i do 10% u odnosu na vrijeme prije pandemije, pokazala su predviđanja središnjih banaka Amerike i Europe.

Inflacija

Bijeljinski Novi Žitopromet uskladištio je 10.000 tona pšenice od domaćih proizvođača i 2000 tona uvezenih iz Srbije i Mađarske. Kažu da će imati dovoljne količine brašna i mekinja te da nestašice neće biti, ali kakve će biti cijene - ne mogu predvidjeti. Ekonomisti predviđaju da će cijene žitarica rasti, a sve ovisi o svjetskom tržištu i burzi. Analitičari smatraju da nema posebnih mjera koje se mogu donijeti i koje mogu utjecati na ublažavanje negativnih učinaka inflacije. Jedina učinkovita mjera je povećanje plaća. Inflaciju će najviše osjetiti građani u stanju socijalne potrebe i umirovljenici.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok