Zakon o fiskalnim sustavima, kojim je bila predviđena obveza da gospodarstvenici moraju nabaviti nove fiskalne uređaje, u listopadu 2020. godine nije prošao Zastupnički dom Parlamenta FBiH, ali je ipak prije nekoliko dana on objavljen u Službenim novinama.

Naime, većina federalnih zastupnika tada je odbila prijedlog jer su smatrali da su ovo nepotrebni troškovi za gospodarstvenike te da Federacija BiH treba ići u reformu u pravcu softverskih modula i fiskalizacija kao Republika Hrvatska i kao što je to započeo drugi entitet, Republika Srpska, kroz koju bi se omogućila bolja kontrola, ali bi se izbacila obveza kupovine uređaja, prenosi Klix.ba.

Međutim iako je u Parlamentu odbijen zakon, federalna ministrica financija Jelka Milićević donijela je pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sustava u FBiH koji je objavljen 17. rujna u Službenim novinama.

"Nakon što je Parlament FBiH odbio zakon i uvođenje novih troškova gospodarstvenicima, sada je ministrica Milićević sama naredila da gospodarstvenici moraju kupiti nove uređaje za fiskalne kase što će im napraviti bespotrebne milijunske troškove", kazao je za Klix.ba zastupnik u Parlamentu FBiH Irfan Čengić.

Prema procjenama Vlade FBiH, do 14. 5. 2020.godine bilo je 83.547 fiskalnih uređaja čiji procijenjeni trošak zamjene prelazi 60 milijuna KM.

"Isti efekt se može dobiti prelaskom na softversku fiskalizaciju na koju je Hrvatska već prešla, a koju u reformi trenutno provodi i Republika Srpska. Međutim, takav vid fiskalizacije ne odgovara ministrici i kompanijama koje zarađuju od prodaje uređaja. Jedini vitalni nacionalni interes ministara HDZ-a je uzimanje novca od građana FBiH. Nakon što se godinama nezakonitim eko testom uzelo više od 60 milijuna KM od građana, sada će se uzeti i desetine milijuna KM od gospodarstvenika potpuno bespotrebno. Taj novac ne ide u Budžet FBiH već privatnim kompanijama, koje su iz Hercegovine i bliske su čelnicima HDZ-a. Očigledno je da je ministrica, nakon što je Parlament FBiH odbio njen zakon i dao jasne smjernice da se krene u softversku fiskalizaciju, pronašla način kako da ipak natjera gospodarstvenike da ponovo kupe nove uređaje", zaključio Čengić, koji se protivio donošenju ovog zakona.

Pojasnio je Čengić i princip na kojem funkcionira softverska fiskalizacija te kazao kako to znači da gospodarstvenicima ne treba kasa, nego da trebaju kupiti softver, zatim bi sa vlastitog mobitela mogli ući u taj program i izdavati račune, što bi za njih bilo mnogo jeftinije, trajnije i efikasnije rješenje.

Rok za zamjenu kasa, kako je kazao Čengić, ovisi od toga kada je gospodarski subjekt fiskaliziran, 'tako da će oni koji su se tek sad fiskalizirali za tri godine morati kupiti nove kase'.