Uvođenje eura umjesto kune u Hrvatskoj od 2023. godine ni na koji način ne bi trebalo utjecati na BiH, njezin izvoz i ekonomiju s obzirom na to da je konvertibilna marka fiksno vezana upravo za euro.

Ekonomisti objašnjavaju kako je konvertibilna marka u stvari euro s obzirom na to da joj je u odnosu na tu valutu kurs fiksan i za jedan euvro može se dobiti 1,95 KM, pišu Nezavisne novine.

"Ulazak Hrvatske u eurozonu je pokazatelj stabilnosti njihovog ekonomskog sustava i želje da se integriraju u europsku obitelj još čvršće. Ovo će imati neutralan efekt na izvoz BiH, čija je valuta vezana za euro. U monetarnoj sferi, veća inflacija u Europi nego u našem ekonomskom sustavu pozitivno utječe na izvoz", rekao je ekonomist Saša Stevanović za Nezavisne.

Za razliku od BiH, na koju neće utjecati uvođenje eura, u Hrvatskoj od toga očekuju jačanje ekonomije, a kako je nedavno rekao premijer Hrvatske Andrej Plenković, ulaskom u eurozonu nestaju valutni rizici, smanjuju se kamatne stope i povećavaju se ulaganja.

Prvi koji bi trebali osjetiti prelazak s kune na euro jesu izvoznici iz Hrvatske, koji su već istaknuli da će se smanjiti mnogi rizici.

"Rečeno nogometnim riječnikom, iz Europske lige prelazimo u Ligu prvaka", kaže Darinko Bago, predsjednik Udruženja hrvatskih izvoznika.

Ipak, pored brojnih beneficija koji će doći uvođenjem eura, pojavljuju se i problemi, a jedan od njih je i da se Hrvatska mora spremiti i početi raditi na kopiji eura, ali i povući i uskladištiti više od 500 milijuna komada novčanica.

O koliko novčanica se radi možda najbolje govori činjenica da bi posložene jedna na drugu te novčanice formirale stup visok 50 kilometara. Osim papirnih novčanica, tu je problem i kovanica, kojih ima 1,1 milijarda, koje su, kako su izračunali u Hrvatskoj, teške kao 120 tramvaja, a ako bi se poredale na nogometno igralište, popunile bi ga do visine od pola metra.

Prema planu, u prva dva tjedna, odnosno od 1. do 15. siječnja 2023. godine u Hrvatskoj će se u opticaju nalaziti i kuna i euro, s tim da bi tečaj, ukoliko netko plati kunom, trebalo vratiti u euru. Od tog datuma, odnosno 15. siječnja, kune za euro će se moći zamijeniti isključivo u banci.