Zapadni Balkan svake godine gubi više milijardi eura zbog migracije mladih, pokazuju rezultati istraživanja Vestminsterske fondacije za demokraciju i Instituta za razvoj i inovacije.

Studija procjenjuje da je gubitak u oblasti obrazovanja zbog odlaska mladih od 840 milijuna do 2,46 milijardi eura godišnje, prenosi EU Observer.

Zapadni Balkan također gubi oko 3,08 milijardi od rasta BDP-a zbog migracije mladih, što je ukupno oko 5,5 milijardi eura godišnje.

Studija ocjenjuje da obrazovanje pojedinca računajući osnovnu i srednju školu i fakultet iznosi 25.000 eura.

Emil Atanasovski, direktor Vestminsterske fondacije za demokratiju (WFD) za Zapadni Balkan, kaže da visokokvalificirane osobe imaju beneficije od globalne ekonomije jer se zemlje koje su destinacije mladima natječu kome će ponuditi bolje uvjete za ostanak u zemlji kako bi privukli visokokvalificirane ljude. WFD je osnovana 1992, a financira je britanska vlada.

Atanasovski kaže da za razliku od nekih istočnih zemalja gdje su migracije počele kada su te zemlje ušle u Europsku uniju, migracije sa Zapadnog Balkana su trend koji traje više od pola stoljeća, prenosi Faktor.

Neki od razloga za iseljenje su bili raspad Jugoslavije, ratovi devedesetih godina i ekonomske posljedice koje su ti događaji donijeli.

BiH je jedna od najpogođenijih zemalja u regiji, a neke studije pokazuju da gotovo polovina stanovništva koje je rođeno u toj zemlji više ne živi tamo.

Kosovo je, na primjer, od 2007. do 2018. izgubilo oko 15 posto stanovništva.

Struktura migranata se promijenila, pa sada u inozemstvo odlaze mladi koji žele tu studirati ili su završili studije na Balkanu pa budućnost traže u inozemstvu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok