Međunarodne rejting agencije „Moodys“ i „Standard & Poors“ potvrdile su da je Bosni i Hercegovini kreditni rejting „B3“, odnosno „B“ sa stabilnim izgledima.

Analitičari ocjenjuju kako je rejting BiH najviše ograničen kompleksnom političkom strukturom koja usporava institucionalni i progres na polju ekonomskih reformi.

Ekonomist Igor Gavran za Avaz je pojasnio kako ove agencije pri dodjeli kreditnog rejtinga državama, između ostalog, uzimaju u obzir prihode i strukturu gospodarstva, očekivani gospodarski rast, monetarnu i fiskalnu fleksibilnost, vanjsku likvidnost, političke rizike, zaduženost javnog i privatnog sektora te zaduženost javnih kompanija.

- Naš trenutni rejting je u kategoriji špekulativnih i govori nam da se sada država još smatra sposobnom za izmirivanje obveza. Ali smo na najnižoj razini vjerojatnosti, odnosno najvišoj razini rizika te kategorije, jer prvi naredni rejting ispod našeg je u kategoriji „C“, s velikom vjerojatnošću neispunjavanja obveza - pojasnio je Gavran.

Dodao je kako je ovo izrazito nepovoljan rejting i „stabilne izglede“ jedino može shvatiti kao „stabilno loše“.

- Nama ne treba stabilnost na dnu, nego uzlet i poboljšanje kreditnog rejtinga. To se nikada neće dogoditi u ogromnim skokovima. Mnogo uspješnih godina je potrebno da se preokrene trend i dovede nas do nekog ozbiljnog investicijskog rejtinga, gdje je rizik od neispunjavanja obveza minimalan - istaknuo je Gavran.

Smatra da je odgovornost svakako u najvećoj mjeri na vlastima, odnosno politici i nepovoljnom okruženju koje je kreirala i za poslovanje i ukupno za život.

- Kreditni rejting jedino možemo poboljšati ako ostvarimo napredak u oblastima koje se uzimaju u obzir u procjeni - kazao je Gavran.

- Kreditni rejting je jedan od ključnih kriterija koji govore o stanju ekonomije jedne države u svim aspektima. Samim time je vrlo značajan i mogućim investitorima, osobito onima koji planiraju dugoročna ulaganja i prije svega zahtijevaju stabilnost, sigurnost, povoljne uvjete poslovanja, povoljne uvjete financiranja, perspektivu daljnjeg razvoja i rasta - pojasnio je Gavran.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u