Pravilnik o zamjeni fiskalnih kasa, koji je donijelo Ministarstvo financija FBiH na čelu s Jelkom Milićević, za poslodavce znači da će u naredne tri godine morati promijeniti sve fiskalne uređaje. Udar je ovo na sve gospodarske grane, a posebno na trgovce koji će morati mijenjati veći broj kasa.

S obzirom na to da je cijena jednog fiskalnog uređaja, kako je kazao direktor firme Penny plus Almedin Kadrić, skoro tisuću KM, bez PDV-a, troškovi koje će imati u idućem periodu nisu zanemarivi, piše Klix.ba.

“Troškovi firmi zavisit će od veličine firme, broja kasa i broja registriranih prodajnih mjesta. U našem slučaju troškovi će iznositi oko 50.000 KM bez PDV-a. Ako je Porezna uprava spremna prihvatiti svaki otkucani račun na kasi u Federaciji BiH, mi preporučujemo da se Pravilnik stavi izvan snage te da se omogući digitalizacija fiskalnog sustava zato što postoje nove tehnologije koje su dostupne, financijski prihvatljivije i efikasnije od trenutnih. Vrijeme je da se okrenemo digitalizaciji, novim tehnologijama i da koristimo mogućnosti koje nam se nude”, istaknuo je Kadrić.

Iako je ovaj Pravilnik nametnuo bespotrebne dodatne troškove gospodarstvenicima, iz kompanije Bingo su kazali za Klix kako oni sebi mogu priuštiti zamjenu fiskalnih uređaja, ali su istaknuli i kako je ovo veliki izazov manjim gospodarskim subjektima koji već imaju velika opterećenja u poslovanju, a ovime će biti izloženi dodatnom neplaniranom trošku.

“Bingo trenutno ima 778 kasa u Federaciji BiH. S obzirom na to da je cijena jednog uređaja oko 900 KM bez PDV-a, to će nam uzrokovati neplanirani trošak više od 700.000 KM”, kazali su iz Binga.

Vlada Kantona Sarajevo već je zatražila od federalne ministrice financija Jelke Miličević da stavi izvan snage Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji BiH prema kojem gospodarstvenici u ovom entitetu moraju kupiti nove kase.

Prema izvorima Vlade FBiH, do 14. svibnja 2020.godine bilo je 83.547 fiskalnih uređaja što znači da će, ukoliko ministričin Pravilnik ostane na snazi, gospodarstvenici u FBiH dati 60 milijuna KM na zamjenu uređaja, piše Klix.ba.

Ministrica Jelka Miličević ranije je obrazložila razloge uvođenja novih fiskalnih kasa.

Pravilnikom se zamjenjuju stare za nove fiskalne kase, kojim će se, kako je rečeno, pratiti pojedinačni računi, a ne samo dnevni promet.

“Prije svega, želimo stvoriti iste uvjete za poslovanje za sve porezne obveznike. To znači da mi ne možemo kazniti ljude koji uredno posluju, prijavljuju prihod i da stvaramo mogućnost ljudima koji to ne čine”, kazala je Milićević.

Kao primjer uzela je to da recimo porezni obveznik u toku dana ima 150 računa i ti računi se pojedinačno ne vide u Poreznoj upravi.

“Na kraju dana prijavim samo svoj dnevni promet. U međuvremenu prije prijavljivanja tog prometa mogu stornirati pola tih računa. Umjesto da je moj prihod 500 KM, ja ću ga prijaviti 250. To je toliko složena procedura provjere da je nemoguće u ovom trenutku provjeriti oko 85.000 kasa koliko ih ima u Federaciji BiH“, navela je Milićević.

U novim kasama, odnosno novim sustavima, kaže, postojat će QR kod, što znači da će se svaki račun koji se provuče kroz fiskalnu kasu automatski vidjeti u Poreznoj upravi.

“Ja kao kupac moći ću provjeriti taj QR kod i vidjeti je li evidentiran u Poreznoj upravi. To znači u realnom vremenu, a istovremeno znači da će Porezna uprava u uredima na svojim platformama moći pratiti ko to stalno smanjuje svoje prihode, stornira i ići će u ciljane kontrole. Ovo je na određeni način zaštita prihoda Federacije BiH, jer kao građanin, ako platim PDV, nema ga niko pravo zadržati u privatnim džepovima. On mora ići u one namjene u koje se sakuplja. Tako da ja razumijem određene aktivnosti i nerazumijevanje”, naglasila je Milićević.

Da bi pomogli privrednicima, Vlada je spremna u budžetu prepoznati dio sredstava da subvencionira troškove zamjene tih fisklanih kasa.

“Do polovine 2022. godine zamijenit će se jedna trećina kasa, a naredne dvije godine će ići ostale zamjene fiskalnih kasa. Mi ćemo poduprijeti, subvencionirati i zajednički sudjelovati u zamjeni ovih fiskalnih kasa”, poručila je Milićević.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok