Pandemija koronavirusa nije zaustavila trend odlaska profesionalnih vozača iz Bosne i Hercegovine u zemlje Europske unije.

Prema podacima kojima raspolaže predsjednik Udruženja prevoznika Republike Srpske Nikola Grbić, od 2019. godine do danas BiH je napustilo više od 5.000 ljudi iz te branše, te veliki broj prevozničkih tvrtki.

„Razlog zbog kojeg odlazi prevoznici i vozači je prvenstveno nesigurnost po društvenom pitanju, ekonomskom pitanju... U Bosni i Hercegovini maksimalno mogu zaraditi 1.500 do 2.000 maraka, što je mizerno za obim posla koji rade vozači, a u zemljama Europske unije zarađuj se po dvije do tri tisuće eura”, pojasio je Grbić za BHRT.

Poznato je kako se Velika Britanija u posljednje vrijeme našla u velikim problemima zbog nedostatka ovog kadra. Vozači su prepoznali to kao dobru poslovnu šansu i uputili se u zemlju gdje, prema Grbićevim riječima, mogu zaraditi i do 10 tisuća maraka mjesečno.

U potragu za boljim životom prije dvije godine otišao je i Amar Karaman iz Sarajeva. Uz supruginu plaću i dodatak koji za jedno dijete iznosi 219 eura, kaže kako mogu lijepo živjeti. U Njemačkoj radi kao vozač kamiona.

„Ovdje je plaća između dvije i tri tisuće eura. Vozači kamiona imaju malo bolje plaće nego neki drugi sektori. Mnogo prijatelja me kontaktira da im pomognem, da im dam neke kontakte i mislim da mi je to jedan od najvećih znakova da sam ispravno postupio“, kaže Karaman.

On vjeruje da bi broj vozača koji dolaze u Njemačku bio još veći da ne postoji jedan za mnoge ograničavajući faktor. Naime, u toj državi ne priznaje se dozvola iz Bosne i Hercegovine za upravljanje kamionima, pa naši državljani moraju ponovno polagati ispit, za što treba izdvojiti više od 2.000 eura. I Amarov kolega, Admir Rustemović iz Bihaća, ispričao je svoje dojmove.

„Otišao sam iz BiH kako bih omogućio financijsku stabilnost za svoju obitelj, ali i zbog mogućnosti edukacije. Život ovdje je jako dobar i nema puno pametovanja. Dosta se radim, ali i dosta zaradi“, zaključuje Rustemović.

Radnici iz naše zemlje na rad u inozemstvo mogu otići i uz posredovanje Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine. Sporazum s Njemačkom odnosi se, većinom na medicinske radnike, dok sa Slovenijom uključuje sva zanimanja, a najviše se traže varioci i vozači, kaže glasnogovnik Agencije Boris Pupić.

„Primjera radi, do kraja kolovoza ove godine bilo je 12.875 raspisanih slobodnih radnih mjesta, a u tom razdoblju je izdano 11.879 radnih dozvola, od čega 20 do 25 posto za vozače“, navodi Pupić.

Ako je suditi po službeni podacima, odlazak profesionalnih vozača neće dovesti do njihovog deficita i eventualno ugroziti domaće kompanije. Pupić kaže da ih je na evidenciji nezaposlenih čak četiri i pol tisuće, ali mali broj aktivno traži posao, dok predsjednik Udruženja prevoznika Republike Srpske Nikola Grbić vjeruje da se radi o mladim i neiskusnim vozačima. Dodaje i kako na banjolučkom uredu za zapošljavanje nema nijednog.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u