S tržišta BiH povučene su dvije dječije sjedalice za bicikl i skateboard, jer predstavljaju rizik od ozljeda, kao i drvene bojice, pakiranje od 12 komada, zato što je migracija kroma veća od dopuštene, dok se kupcima preporuča da prestanu koristiti ove proizvode i vrate ih u maloprodaju ili uvozniku.

Dječija sjedalica za bicikl "Pulsino silver" podrijetlom iz Italije, čiji je bar kod 0860500643093, predstavlja rizik od ozljede, jer nema oslonac za noge, oznake standarda, objavila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH.

Kod ove sjedalice podaci koji su u svezi s kupovinom samog proizvoda nisu na službenim jezicima BiH, kao niti uputstva za upotrebu, a proizvod ne ispunjava sigurnosne zahtjeve propisane u standardu BAS EN 14344:2009.

Sjedalica za bicikl podrijetlom iz Kine, sa bar kodom 6930019952011, predstavlja rizik od ozljeda, jer nema dovoljno podataka za izvršavanej klasifikacije sjedalice, nisu ispunjeni zahtjevi u svezi sa prostorom za sjedenje i naslonom za noge, mali dijelovi se mogu lako odvojiti, nisu ispunjeni zahtjevi u svezi sa zadržavanjem stopala/naslona za noge, nema oznake težišta, kao niti uputstva za uporabu, a ne ispunjava niti standard BAS EN 14344:2009.

Skateboard podrijetlom iz Kine, čiji je bar kod 6985184289752, predstavlja rizik od ozljede, jer je došlo do loma daske prilikom ispitivanja, nedostaje dokumentacija o konstrukciji, uputstva za uporabu, informacije o servisiranju i održavanju, upozorenje da vožnja na njemu može biti opasne, a ne ispunjava ni sigornosne zahtjeve propisane u standardu BAS EN 13613:2012.

Drvene bojice podrijetlom iz Francuske, sa bar kodom 3154141832123, opasne su jer je migracija kroma /VI/ iz materijala ostruganog sa površine bojica veća od dopuštene.

Dijete može staviti bojicu u usta i cuclati je, pa se tako izlaže djelovanju kroma, a krom /VI/ može uzrokovati rak, senzibilizaciju i može izazvati alergijske reakcije.

Mjerodavna inspekcija naložila je uništavanje ovih bojica, te izvještavanje potrošača, navode iz Agencije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok