Žitelji BiH konačno mogu barem malo odahnuti. Nakon uznemirujućih vijesti prije dva mjeseca da bi gorivo do kraja godine moglo ići i do 2,50 KM po litri i tako dodatno osiromašiti ovdašnje stanovništvo, situacija na svjetskim burzama oborila je cijene i u BiH, tako da se dizel i benzin jučer već moglo naći po cijenama od 2,21 do 2,36 KM, što je i dalje visoka cijena za bh. građane, ali očekuje se da bi pad mogao biti nastavljen.

Ekonomist Muriz Čičić poziva i da se napravi svojevrsni bunt. Među ostalim poručuje potrošačima da uspore s punjenjem spremnika automobila, dok se trgovci gorivom sjete da je vrijeme i sniziti cijene. BiH, naravno, ne ovisi sama o sebi već o svjetskim kretanjima, a nafta na burzama pada već šest tjedana zaredom. Pad ispod 70 dolara po barelu i na londonskom, a nešto više i na američkom tržištu doveli su do stabilizacije, a žitelji ove zemlje se iskreno nadaju da će cijene goriva još pasti. - Prema obavijestima o promjeni cijena i marži koje su benzinske crpke dostavile Federalnom ministarstvu trgovine od 17. studenoga do 6. prosinca 2021. godine, Federalno ministarstvo trgovine primilo je 706 obavijesti o promjeni cijena i marži koje se odnose na sniženje cijene benzina i dizela u rasponu od 0,05 do 0,15 KM po litri - priopćeno je iz Ministarstva, piše Večernji list BiH.

Brže reagirati

Osim u BiH, raduju se tome i u RH gdje je država bila zamrznula cijene nafte da ublaži udar na građane, a o tom scenariju se pričalo i u BiH. Sada su cijene i u Hrvatskoj odmrznuli, a stručnjak za energetiku Davor Štern govorio je o toj novini, kao i o globalnom padu cijenu. - Energenti su osnova gospodarstva svake zemlje i njihova cijena i veliki skokovi mogu izazvati lančane reakcije koje mogu dovesti do poskupljenja velikog niza proizvoda - kazao je za N1. Međutim, kazao je i da je niz nepoznanica oko daljnjih cijena nafte. - Toliko je nepoznanica koje nemaju zajednički nazivnik da je teško davati prognoze. Nafta je počela padati, pandemija se širi. Ako se zaustave ekonomske aktivnosti, jasno je da će to izazvati pad cijena i potrošnje, a nakon toga ponovno rast. Cijena nafte je pala, ali cijena prerađevina nije pala - kazao je među ostalim. Rast cijena goriva u listopadu bio je rekordan, cijena sada pada, a stručnjaci ističu i da je to zbog zamaha pandemije i otkrića novog soja omikrona jer se ponovno pojavila neizvjesnost oko toga hoće li zdravstvena kriza "zatvoriti" ekonomiju. Podsjećaju pak da je realno za očekivati, kada krene oporavak i od pandemije i od gospodarske krize, u što svi duboko vjerujemo, cijene nafte oko 100 dolara jer je tako bilo i prije deset godina kada se svijet oporavljao od recesije koja je nastupila 2007. te se protegla na 2008. i 2009.

Sniziti ostale cijene

Cijene nafte su pod pritiskom i zbog odluke Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika na čelu s Rusijom da će nastaviti povećavati proizvodnju u siječnju za 400 tisuća barela dnevno. Ta bi činjenica mogla zadržati cijene nafte nižima bez obzira na rasplet s pandemijom. I vjerojatno će se u idućem razdoblju povesti rasprave o mogućnosti pojeftinjenja i drugih proizvoda jer puno puta predstavnici određenih branši, proizvođači brašna, kruha, mlijeka, mesa i mesnih proizvoda. Spominju upravo gorivo kao ogroman teret zbog kojeg moraju podići cijene, a kad se situacija smiri kao što je u ovom slučaju, sve se utiša, a potrošači razmišljaju kako će spojiti kraj s krajem. Uz sve to, prosinac je, Božić i Nova godina su pred vratima. Dobro bi bilo iznenaditi građane još nekim pojeftinjenjem...

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u