Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u subotu da u posjet Bosni i Hercegovini ide s porukom o cjelovitosti Bosne i Hercegovine i potrebi za dijalogom i smanjenjem napetosti u BiH.

- Poruka s kojom idemo u BiH je ona o znaku i signalu prijateljstva, dobronamjernosti, dobrosusjedstva, suradnje, poruka o cjelovitosti BiH, ali i poruke o tome da se sva tri konstitutivna naroda (...) osjećaju dobro i adekvatno zastupljeno - rekao je Plenković koji putuje u BiH u ponedjeljak.

Premijer RH je dodao da "što se tiče zalaganja i zaštite Hrvata u BiH i njihove ravnopravnosti, mislim da se tu u potpunosti slažemo predsjednik i ja i praktički svi razumni akteri na hrvatskoj političkoj sceni. Oko toga nikada nije bilo nesporazuma i mislim da je dobro da smo tu svi na zajedničkim pozicijama".

Neizbježne političke teme posjete bit će promjena izbornog zakona i najnovija događanja u Banjoj Luci.

Parlament Republike Srpske u petak je podržao prijedloge člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da taj entitet povuče suglasnost na državne zakone o obrani, sustavu neizravnog oporezivanja te o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću.

- Želim osobno biti u Mostaru, Sarajevu i čuti poruke, dobro razumjeti koje su namjere i koji su koraci nakon usvojenih zaključaka u Skupštini u Banjoj Luci, da vidimo kako možemo u takvim okolnostima dati svoj doprinos - rekao je hrvatski premijer novinarima u subotu.

Hrvatska se želi pozicionirati kao "razuman i odgovoran akter koji kroz svoju vanjsku politiku štiti i svoje nacionalne interese, ali i smiruje tenzije i daje svoj doprinos tamo gdje ga može i gdje ga, na temelju svojih iskustva, treba dati", dodao je premijer.

Na pitanje novinara mogu li izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i njegova podrška Dodiku ugroziti uspješnost njegova puta u BiH, Plenković je odgovorio da on vodi "konzistentnu" politiku prema BiH, koja uključuje dijalog, ostvarivanje prava Hrvata u BiH i deeskalaciju napetosti.

- Svako dizanje tenzija u našem susjedstvu se reflektira i na zemlje u okruženju. Jedna od njih smo mi - rekao je Plenković.

Službeni posjet hrvatskog premijera Bosni i Hercegovini započet će svečanim dočekom ispred Vijeća ministara BiH.

Plenković je u prvoj službenoj posjeti BiH bio 2016., a u ponedjeljak putuje na poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije s kojim će održati sastanak.

Plenković će potom održati sastanak s predstavnicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH - predsjedavajućim Doma naroda Draganom Čovićem, zamjenicima Nikolom Špirićem i Bakirom Izetbegovićem i predsjedavajućim Zastupničkog doma Denisom Zvizdićem, te zamjenicima Nebojšom Radmanovićem i Borjanom Krišto.

Hrvatski premijer položit će vijenac na Mostu Suade i Olge, nekadašnjem Vrbanja mostu u čast prvim žrtvama opsade Sarajeva Suadi Dilberović i Olgi Sučić 1992. godine.

Prije odlaska u Mostar predviđeni su susreti s muftijom Islamske zajednice u BiH Huseinom Kavazovićem, mitropolitom Hrizostomom i vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem. Plenković će u Mostaru razgovarati s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora u sjedištu HDZ BiH.

Izborni zakon, migracije, europski put BiH

Odlazak u Sarajevo je "izraz prijateljstva, poštovanja i potpora BiH kao suverenoj državi, njezinoj cjelovitosti i podrška Daytonskom konceptu BiH i formuli 1, 2, 3 (jedna država, dva entiteta, tri konstitutivna naroda), podrška europskom putu", doznaje se od izvora iz vlade.

Susjedne zemlje razgovarat će o upravljanju migracijama, kampovima na granicama, jačanju suradnje BiH s Frontexom, agencijom za nadzor vanjskih granica EU-a, a ti razgovori "važni su" u kontekstu skorog ulaska Hrvatske u šengenski prostor, ističu iz vlade.

Među ključnim političkim temama bit će pitanje izmjene izbornog zakona. BiH izlazi na izbore u listopadu iduće godine, a prema preporukama Venecijanske komisije izborna pravila ne bi se trebala mijenjati u izbornoj godini, ali ta preporuka neće se moći ispoštovati.

Kako bi stekla status kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji, BiH mora ispuniti 14 kriterija koje je definirala Europska komisija.

- Ne tražimo nikakav ubrzani put ili popust u tih 14 točaka - ističu iz vlade, ali dodaju da je Hrvatska spremna pomoći BiH na ispunjavanju tih zahtjeva.

U hrvatskoj delegaciji bit će ministri financija, gospodarstva, prometa, Zdravko Marić, Tomislav Čorić i Oleg Butković, predsjednica Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Zdravka Bušić i državna tajnica za Europu pri MVEP-u Andreja Metelko-Zgombić.

U rujnu je pušten u promet most Svilaj, kontaktna točka cestovne mreže Hrvatske i BiH, a Hrvatska je zainteresirana za nastavak razgovora o infrastrukturnim prekograničnim projektima, uključujući one o budućoj Jadransko-jonskoj autocesti.

Hrvatska i BiH rade na povezivanju plinskih transportnih sustava, a južni pravac Zagvozd - Imotski - Posušje - Novi Travnik s odvojkom za Mostar od "velikog je interesa i značaja", ističu iz hrvatske vlade, a prenosi Hina.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok