U cilju sprečavanja i suzbijanja internet prevara, Uprava policije MUP-a Srednjobosanske županije je upozoravala građane u više navrata o učestalim internet prijevarama, navodeći i način vršenja tih prijevara.

U tom kontekstu, poduzimajući kontinuirane planske aktivnosti u borbi protiv kaznenih djela iz oblasti računalnog kriminaliteta, policijski službenici Odjela kriminalističke policije MUP-a uspješno su rasvijetlili 10 kaznenih djela internet prijevara.

U proteklom periodu na području ove županije prijavljeno je više navedenih kaznenih djela, prilikom čega je oštećenim osobama pričinjena znatna materijalna šteta. Kako Klix.ba doznaje, nastala šteta je veća od 10.000 KM.

Prema prijavama, osumnjičeni se predstavljao kao službenik banke te od građana tražio da mu dostave podatke s bankovnih kartica (broj kartice s prednje strane, kao i brojeve sa zadnje strane kartice - CVV/CVC), kako bi im banka uplatila novčani poklon-bon. Dostavljeni podaci su mu omogućavali da izvrši nedozvoljeno skidanje novca s računa građana putem interneta. Navedeni novac je prebacivao na račune koje je otvarao u sportskim kladionicama na području cijele Bosne i Hercegovine, odakle je podizao taj novac.

U suradnji s nadležnim Županijskim tužiteljstvom provedene su radnje dokazivanja, a na osnovu naredbe Općinskog suda Travnik izvršen je pretres vozila, kao i stambenog prostora u Sarajevu, koje koristi osumnjičeni D. M. rođen 1997. godine iz Sarajeva.

Prilikom pretresa pronađen je jedan plinski pištolj, mobitel, kao i drugi predmeti koji se dovode u vezu s izvršenjem predmetnih kaznenih djela.

Protiv osumnjičenog nadležnom Županijskom tužiteljstvu slijedi podnošenje Izvještaja o počinjenju 10 kaznenih djela iz oblasti internet prijevara.

Navedene aktivnosti su realizirane u suradnji Federalnom upravom policije, MUP-a Sarajevske županije i MUP-a Tuzlanske županije.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u