Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas je potvrdio odluku Predstavničkog doma kojom se zakonski zabranjuje konzumiranje cigareta i duhanskih proizvoda u svim zatvorenim javnim objektima.

Prijedlog zakona su izglasali sa 40 glasova "za", 7 suzdržanih i bez delegata koji su bili protiv. Piše Klix.ba.

Kako je naveo predsjedavajući Tomislav Martinović, Prijedlog zakona je usvojen zajedno sa amandmanima s tim da će oni morati ponovo u Predstavnički dom na usaglašavanje.

Amandmanom koji je predložio hrvatski klub delegata u Domu naroda, Zakon će početi da se primjenjuje za godinu dana od dana objave u službenom listu. Ali prema Prijedlogu zakona, vlasnici ugostiteljskih objekata i svi kojih se zakon direktno dotiče imat će rok od 24 mjeseca da stvore uslove za provođenje zakona, a u tom periodu neće biti kažnjavanja.

Zakon podrazumijeva i zabranu konzumacije duhana u privatnim vozilima u kojima se nalaze maloljetne osobe, dok je izuzetak konzumiranje duhana za žvakanje i duhana za šmrkanje.

Protiv zakona su najviše bili ugostitelji, koji su isticali da će se ovakav zakon negativno odraziti na njihovo poslovanje.

S druge strane, naglašavana su pozitivna iskustva drugih zemalja i tvrdnje kako zabrana konzumiranja duhana u zatvorenim objektima nije naštetila ugostiteljstvu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok