Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je na izvanrednoj sjednici Zakon o izmjenama i dopunama zakona o pravima razvojačenih branitelja i njihovih obitelji, kojim je predviđeno da se u prava na mjesečne novčane naknade uvode i nove kategorije iz te populacije.

- To se prije svega odnosi na pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu, koje bi imali i razvojačeni branitelji i povratnici u entitet Republiku Srpsku ili u Brčko Distrikt BiH, bez obzira na godine života, ako ne ostvaruju mjesečne prihode u iznosu većem od 50 posto minimalne penzije isplaćene u Federaciji za mjesec prosinac 2018. godine i ako su bili pripadnici oružanih snaga najmanje 12 mjeseci - kazao je pomoćnik federalnog ministra za pitanja branitelja Mirza Terzo.

Drugo pravo je da novčanu egzistencijalnu naknadu može ostvariti supruga umrlog razvojačenog branitelja povratnika u Republiku Srpsku ili Brčko Distrikt BiH bez obzira na godine života ukoliko ne ostvaruje mjesečne prihode veće od 50 posto minimalne mirovine isplaćene u Federaciji za prosinac 2018. godine i ako je umrli bio pripadnik oružanih snaga najmanje 12 mjeseci.

- Također, uvodi se pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu, koje može ostvariti supruga umrlog razvojačenog branitelja ukoliko na dan podnošenja zahtjeva ima navršenih 57 godina života ukoliko ne ostvaruje mjesečne prihode u iznosu većem od 50 posto minimalne mirovine isplaćene u Federaciji za prosinac 2018. godine i ako je umrli bio pripadnik oružanih snaga najmanje 12 mjeseci. Županije će svojim propisima urediti uvjete, način i postupak ostvarivanja prava na egzistencijalnu naknadu supruga umrlih razvojačenih branitelja životne dobi do 57 godina - navodi Terzo.

Osim ovog akta, Dom naroda je u dosadašnjem dijelu današnje sjednice usvojio i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih obitelji, kojim je propisano povećanje osnovice odnosno mjesečne naknade ovoj braniteljskoj populaciji za 13,8 posto.

- Trenutna osnovica je 641,66 KM, a na osnovu ovih zakonskih izmjena, iznosit će 730 KM, za što je osigurano dva milijuna KM - rekao je Mirza Terzo.

Naknade će dobitnicima ratnih priznanja biti usklađivane po tzv. švicarskoj formuli, a to po trenutnim pokazateljima znači rast naknada svake godine, konstatirao je on. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok