Povećana potražnja za pletom u RS-u, te zima koje je bila malo duža u odnosu na prethodnu i nedostatak sirovina za preradu podigli su cijenu ovog energenta u RS-u za 20 KM po toni.

Kako je za "Nezavisne" rekao Milan S. iz Banje Luke preko vikenda je tona peleta poskupjela i sada će morati izdvojiti više novca nego što je planirao.

"U petak sam zvao i raspitivao se kolika je cijena peleta i taj dan ga nisam kupio. I pokajao sam se. Jučer sam nazvao kako bih to uradio. Međutim, dočekalo me neugodno iznenađenje", kazao je Milan i dodaje da je će danas naručiti pelet jer više ne želi da ga dočekaju neugodne vijesti kao jučer.

Dodaje da je ovo obnovljivi energent, ali mu cijena iz dana u dan postaje paprenija, te da ako i dalje bude rasla cijena da će razmisliti da pređe na neki drugi vidi grijanja tijekom zimski dana.

U kompaniji "Drvoprodex" iz Banje Luke , potvrdili su za "Nezavisne novine" da je došlo do poskupljenja peleta. A kako kažu umjesto dosadašnjih 430 KM, građani od vikenda peleta plaćati 450 KM po toni.

"Potražanja za peletom je velika, a rokovi isporuke su mjesec dana. Nedostatak peleta je posljedica zime, koja je bila hladnija u odnosu na prethodnu. Niko nema peleta na lageru", ističu iz ove komapanije. Prema njihovim riječima, ove godina je drugačija u odnosu na prethodnu, pa se tako dnevna proizvodnja prodaje se odmah. Kako su kazali iz banjlučke firme MEDEKS-PROM za "Nezavisne novine", trenutno peleta ima na stanju, ali da se vrlo brzo prodaje.

"Imamo veliku potražanju, prošle godine su smo u ovo vrijeme imali 500 tona zalihe, međutim ove godine nemamo toliko", kazali su iz ove firme. Prema njihovim riječima, cijena tone peleta je 440 KM.

Kako za "Nezavisne " navode iz Drvne industrije "Karać" iz Aleksandrovca potražanja za peletom je velika, a paleta od 990 kilograma košta 430 KM.

"Imamo veliku potražanju za peletom, ali sirovine nema. Glavni razlog je nedostatak trupaca, jednom tjedno dobijemo po jedan kamion što je jako malo", kazali su iz ove tvrtke. Dodaju da je rok isporuke dest dana.

Kako su za "Nezavisne novine" kazali iz kompanije "Fagus" trenutno ne primaju narudžbe za pelet do kraja mjeseca, a nove počinju tek od svibnja, te da će tek od tada ima nove cijene.

"Trenutno nemamo važeću cijenu, a posljedna aktualna cijena po kojoj se vršila prodaja je od 430 KM do 460 KM zavisno koji je pelet u pitanju", kazali su iz ove kompanije.*