Nakon što je zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević uputio u najmanju ruku skandalozne poruke usmjerene prema katolicima i to na njihov najveći vjerski blagdan - Uskrs, uslijedio je niz reakcija, od predstavnika građana pa do gradske vlasti, a svi redom osudili su poruke kojima je Kovačević uvrijedio katolike, piše Večernji list BiH.

Niz reakcija

Kovačević je na svom Facebook profilu, između ostalog, napisao: "Neka je vatikanistima daleko lijepa kuća."

- Kad se sjetim što je katolički kler radio i radi Srbima, koliko je žrtva pod njihovim blagoslovom bilo, ne da ne mogu ništa čestitati, već ih se gnušam. Vatikan se itekako bavio i politikom, po dobru ih nikad nismo zapamtili. Tko ne zna da je Bosna i Hercegovina i danas za njih terra misionaris, taj ništa ne zna - napisao je Kovačević. Među dužnosnicima koji su jasno osudili istup Kovačevića je i Josip Jerković, dopredsjednik Republike Srpske, koji je u izjavi za Večernji list kazao kako je ono što je napisao Kovačević za svaku osudu. - Osuđujem ovakav nastup i osobe koje se vraćaju u 1992. godinu i u godinu rata. Danas je vrijeme praštanja za Uskrs, a i pored svega toga i njegovoga ponašanja, ja mu ipak želim sretan i blagoslovljen Uskrs koji predstoji - poručio je Jerković.

Stigao je i zahtjev za smjenu Žarka Kovačevića s dužnosti zamjenika gradonačelnika Prijedora, a iza inicijative stoje građani Prijedora koji su uputili otvoreno pismo. - Očekujemo od gradonačelnika da inicira razrješenje Žarka Kovačevića s dužnosti zamjenika gradonačelnika Prijedora, a od Skupštine grada da tu inicijativu podrži kako bi se svim građanima našeg grada poslala poruka da su sigurni bez obzira na nacionalna, vjerska, rodna, politička ili bilo koja druga opredjeljenja - navodi se u otvorenom pismu, koje je u posjedu Nezavisnih novina.

Jasna osuda

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor jasno je poručio kako izneseni stav Žarka Kovačevića nije i neće biti stav Gradske uprave Prijedor, već isključivo Kovačevićevo osobno mišljenje. Javor je oštro osudio i ogradio se od objave svog zamjenika. - Poštujući podjednako blagdane svih građana Prijedora, iskreno i od srca sam uputio čestitku vjernicima katoličke vjeroispovijesti želeći im sretan Uskrs. Kako sam jučer i naveo u svojoj čestitki, blagdanski dani su tu da nas ponovno i iznova podsjete na potrebu međusobnog razumijevanja i poštovanja osnovnih ljudskih vrijednosti te da svi zajedno trebamo biti na istom putu prosperiteta i izgradnje bolje budućnosti za naš grad - naveo je Javor.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok