Blokiranje izbora je kazneno djelo, pravosuđe i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini moraju reagirati, priopćila je Stranka demokratske akcije (SDA).

- Pokušaj HDZ-a da preko kadrova u Vijeću ministara BiH spriječi održavanje Općih izbora u listopadu ove godine kršenje je Daytonskog mirovnog sporazuma, čime se produbljuje kriza i destabilizacija u Bosni i Hercegovini. HDZ je u Federaciji BiH blokirao implementaciju rezultata izbora iz 2018. godine. Ne smije se dopustiti da sada blokiraju i samo održavanje izbora 2022. godine.

>>> HDZ pod lavinom optužbi, kritikama se pridužilo i veleposlanstvo SAD-a

Donošenje odluke o financiranju izbora je zakonska obaveza i ukoliko kadrovi HDZ-a, predvođeni ministrom financija Vjekoslavom Bevandom, ne ispoštuju rok koji ističe danas, od pravosudnih institucija BiH tražimo da poduzmu korake iz svoje nadležnosti - navodi SDA u priopćenju.

>>> Unitaristički SDA želi vladavinu bezakonja pa su im i Srbi nakratko prestali biti genocidaši

Odlučnu reakciju, u okviru mandata koji mu je dodijeljen Daytonskim mirovnim sporazumom, SDA očekuje i od visokog predstavnika.

Sredstva za izbore moraju biti osigurana, a bilo čiji stranački interesi ne mogu biti razlog da građanima bude uskraćeno osnovno demokratsko pravo garantirano Ustavom, ističe  SDA.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok