Služba za nadzor atmosfere Copernicus (CAMS) objavila je podatke o oblaku saharske prašine koji se kreće preko južne i srednje Europe od 20. do 23. svibnja.

CAMS svake godine prati velike oblake prašine kroz sve njihove faze, a svi podaci izvještaja ove službe pokazuju da će ove godine visoka razina prenosa čestica prašine pogoditi Mediteran i dijelove Europe.

Prognoze CAMS-a predviđaju još jedan veliki oblak prašine s vrlo visokim vrijednostima optičke dubine aerosola (AOD) i koncentracije prašine koji putuje prema sjeveru kroz zapadnu i srednju Europu. Prašina je već stigla do Pirenejskog poluotoka, prenosi Klix.

"Copernicus služba za nadzor atmosfere važna je karika u raspravi o tome kako se sastav atmosfere mijenja, budući da se CAMS-ove informacije temelje na satelitskim promatranjima gotovo u stvarnom vremenu i in situ promatranjima, te nude pouzdane prognoze kvalitete zraka kako bi korisnici mogli pratiti prijenos prašine i znati kada je u njihovim područjima izuzetno loša kvaliteta zraka", kazao je naučnik Mark Parrington iz CAMS-a.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok