Ne prestaju reagiranja na odluku Županijskog suda u Bihaću koji je donio oslobađajuću presudu za brutalno smaknuće generala HVO-a Vlade Šantića u proljeće 1995. godine po optužnici protiv nekadašnjeg zapovjednika Vojne policije Armije BiH Hamdije Abdića Tigra i još petorice pripadnika te vojne formacije, piše Večernji list BiH.

Pri tome se istrajava da se ovaj slučaj izmakne iz sredine u kojoj se godinama fabriciraju dokazi, svjedoci mijenjaju iskaz, a pravosudne institucije uspijevaju napraviti ono što je nemoguće u svim civiliziranim državama - promijeniti karakter kaznenoga djela. Ministarstvo pravosuđa BiH jučer je oštro osudilo selektivno dijeljenje pravde i političke poteze pravosuđa u BiH.

Heroj Bihaća

- Smatramo neprihvatljivim to što je sud u slučaju Šantić grubo zanemario temeljne postulate prava i zauzeo stav koji je najmanje zasnovan na pravu i pravdi. Naša je težnja da svi u Bosni i Hercegovini imaju pravo na jednak pristup pravosuđu i pravičan postupak, neovisno o nacionalnoj pripadnosti kako žrtve tako i zločinca. Ovo je ključni preduvjet nužan za suživot i budućnost Bosne i Hercegovine. Ova presuda jasan je pokazatelj da vladavina prava ne postoji u Bosni i Hercegovini i da je dalek put pred nama - navodi se u priopćenju Ministarstva pravosuđa BiH. Pri tome su pozvali nadležne pravosudne institucije kako bi poduzeli “sve korake kako bi se otklonila ova nepravda i utvrdili pravi razlozi za ovu nezakonitost koja u konačnici utječe na sve nas koji živimo u BiH te da sankcioniraju ovakve čisto subjektivne i neutemeljene stavove”. Predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a Lazar Martinović ocijenio je kako presuda za ubojstvo generala predstavlja zapravo nož u leđa Hrvatima. - U ovoj je državi najbolje ne dijeliti komentare. Jer ovo što se dogodilo našem generalu Šantiću je brutalno ubojstvo, ratni zločin, a ne civilna priča i mislim da je ovo što se događa žalosno, i ovo je jedan od novih noževa u leđa hrvatskom narodu u BiH te pripadnicima HVO-a. Ovo su poruke kako funkcionira tužiteljstvo u BiH te kako sud funkcionira. Treba se pod hitno angažirati pravosuđe i tužiteljstvo na državnoj razini i treba taj predmet prebaciti na tu razinu jer je nenormalno da se počinitelji tog gnjusnog ratnog zločina ne otkriju - kazao je predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a Lazar Martinović u Mostaru. Martinović je naglasio kako se oni kao branitelji nadaju da će “proraditi svijest i da ćemo u konačnici biti ono što trebamo biti - jednaki i konstitutivni”. - Ovo što se dogodilo kod generala Šantića izgleda kao udbaška priča gdje su htjeli maknuti onoga tko je vodio od početka i sudjelovao u obrani bihaćkog prostora i Hrvata u Bihaću te koji je spriječio otvaranje koridora i puta za stvaranje velike Srbije - istaknuo je Martinović. Slučaj ubojstva generala Šantića godinama je zataškavan. Nedugo nakon što je ubijen, nakon nestanka u noći s 8. na 9. ožujka 1995., posebno hrvatsko-bošnjačko povjerenstvo je provelo istragu u Bihaću, odnosno nedaleko od Cazina kod hotela Sedra gdje je zadnji put viđen zapovjednik HVO-a u Bihaću, general Vlado Šantić. Nikada ti nalazi nisu ugledali svjetlo dana, a procjenjuje se kako tada nije bilo “pogodno vrijeme” za ponovno zaoštravanje hrvatsko-bošnjačkih odnosa zbog prijetnji srpskih snaga bihaćkoj enklavi te planiranih oslobodilačkih operacija koje su kasnije kulminirale Olujom i oslobađanjem Krajine.

Vodite ga na spavanje

Obitelj je od dana ubojstva dobila desetine lažnih obavijesti o tome kako je skončao general Šantić, sve dok se nije pojavio tajni svjedok koji je vjerno opisao sve što se događalo kobne noći i sutradan. Nakon što ga je iz Zapovjedništva HVO-a oteo Abdić i odveo zapovjedniku V. Korpusa Armije BiH Atifu Dudakoviću u hotel Sedra te poznate rečenice “Vodite ga na spavanje”, generalu se gubi svaki trag. Na lokalitetu nedaleko od Bihaća na temelju iskaza zaštićenog svjedoka pronađena je plastična bačva s izrezanim tijelom koje je bilo zaliveno cementom i benzinom. To je uništilo strukturu kostiju pa se DNK metodom nije moglo utvrditi radi li se ostacima generala Vlade Šantića.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok