Županijsko tužiteljstvo sa sjedištem u Mostaru zatražilo je u srijedu veće kazne za trojicu političara i aktivista bošnjačkih stranaka iz Stoca na jugu BiH zbog nasilnog prekida lokalnih izbora i uništavanja izbornog materijala, upada u službene prostorije i premlaćivanja službenika izbornog povjerenstva.

Tužitelj Spomenko Jukić je na raspravi u žalbenom postupku pred Županijskim sudom u Mostaru zatražio izricanje većih kazni navodeći da su djela za koja se okrivljuju Kaplan, Mahmutčehajić i Ljubović znatno teža od onih na koje ih je osudio Općinski sud u Čapljini.

„U najmanju ruku očekujem da će biti potvrđena prvostupanjska presuda“, rekao je tužitelj Jukić. Podsjetio je kako su do sada 22 osobe osuđene za prekid izbora i nasilje. Predstavnici obrane optuženih zatražili su ukidanje kazni.

Prvostupanjskom presudom Općinskog suda u Čapljini aktualni zastupnik vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije Salmir Kaplan osuđen je na dvije godine zatvora, dužnosnik SDP-a BiH Demir Mahmutčehajić na godinu dana i četiri mjeseca, a aktivist SDA Ahmed Ljubović na deset mjeseci zatvora.

Političari i aktivisti Kaplan, Mahmutčehajić i Ljubović se terete da su kao članovi bošnjačke Inicijative za Stolac na lokalnim izborima 2016. godine zajedno s drugim nasilnicima prekinuli izbore te otuđili izborni materijal. Kaplan i Mahmutčehajić su osuđeni i zbog fizičkog napada na predsjednika Lokalnog izbornog povjerenstva Ivana Perića i člana biračkog odbora Marija Raguža koji je zadobio teže tjelesne ozljede. (Hina)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u